Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten.” Veel huishoudens, bedrijven en industrieën in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kunnen alleen gas van Groningenkwaliteit gebruiken.
Frankrijk heeft in vergelijking met Duitsland het voordeel dat het niet afhankelijk is van Russisch gas. Het Franse gas komt voor het grootste deel uit Noorwegen (36 procent).
Frankrijk is voor zo'n 17 procent van zijn gas afhankelijk van Rusland. Om minder afhankelijk te worden van het land, importeert het nu meer gas uit buurland Spanje.
Aardgas en aardolie speelden een bescheiden rol. Opkomst aardolie. In de jaren '50, '60 en '70 bouwde Frankrijk enkele kolencentrales om naar aardolie en kwamen er enkele oliegestookte centrales bij. Op het hoogtepunt in 1973 was aardolie goed voor grofweg een derde van de Franse elektriciteitsproductie, zie figuur 4.
We maken in Nederland gebruik van gas uit eigen bodem en daarnaast nemen we gas af uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Omdat we niet van één gasbron afhankelijk willen zijn, zijn we in de energiemarkt altijd op zoek naar meer flexibiliteit.
Ofwel: 25% van al het gas in Europa komt uit Rusland. In Rusland draait de export voor een heel groot deel op energie, zowel gas als olie. Het gas komt op verschillende manieren naar Europa. De bekendste pijplijnen zijn de Nord Stream 1-gaspijplijn en de veelbesproken Nord Stream 2-pijplijn.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Ongeveer 90% van de Franse elektriciteit is afkomstig van koolstofarme energie en meer dan 70% van de elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales.
Noorwegen is al een geruime tijd extreem welvarend. Dit danken de Noren voor een groot deel aan hun gigantische voorraden aardolie en gas. Sinds de invasie van Oekraïne zijn de gasprijzen verdriedubbeld en vanwege de sancties tegen Rusland is Noorwegen nu de grootste gasleverancier van Europa.
De zonnepanelen voor warm water vallen daar ook onder. De Fransen zelf zijn door het nog steeds hoge prijsniveau, terwijl de prijzen op de wereldmarkt al jaren stevig dalen, door de bureaucratische hordeloop die is opgeworpen en de vele schandalen in deze branche nog steeds wat aarzelend.
"Spanje heeft een een heel divers portfolio aan gasleveranciers", legt hij uit. "Er komt LNG uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, en via pijpleidingen komt ook gas uit Noord-Afrika. Daarmee is het redelijk goed beschermd tegen geopolitieke ontwikkelingen zoals we die nu zien bij Rusland."
'In Polen, dat ongeveer de helft van zijn gas uit Rusland haalt, zitten de gasreserves voor bijna 80 procent vol. Het ministerie van Energie zegt dat ze daar op dit moment niet op hoeven in te teren als de gasstroom uit Rusland wegvalt, onder meer omdat het stookseizoen op zijn einde loopt.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
Voor de oorlog importeerde de Bondsrepubliek immers zo'n 55 procent van zijn gas uit Rusland. Intussen is dat cijfers al gereduceerd naar 35 procent, meldt de BBC. Frankrijk daarentegen importeert het gros van zijn gas uit Noorwegen en uit andere landen via LNG-tankers.
Ook in Nederland wordt er wel eens gestaakt, maar in Frankrijk kunnen ze er echt wat van. Stakingen zijn hier vaak massaal, ze duren lang, en ze hebben veel impact. Zo ontstonden er in 2022 grote tekorten aan brandstof doordat tankstations niet langer bevoorraad konden worden.
In landen als Griekenland, Spanje en Frankrijk heeft de overheid een maximumtarief ingesteld, legt Koen Kuijper, energiedeskundige van Energievergelijk.nl, uit. In weer andere landen worden energiemaatschappijen gesubsidieerd om de prijzen laag te houden.
Het meeste aardgas dat we in Nederland gebruiken, komt uit de kleine gasvelden in Nederland of komt via gaspijplijnen uit andere landen. Door de hoge prijs van gas zijn gas-producerende landen als Noorwegen al maximaal aan het produceren. Meer importeren uit die landen is nauwelijks mogelijk.
In Zweden is geen aardgas gevonden en ook was het aanleggen van een infrastructuur, door een rotsachtige bodem, lastig realiseerbaar. Maar elektriciteit hebben ze in Zweden wel in overvloed, vaak duurzaam opgewekt via stuwmeren, waardoor de warmtepomp zijn bestaansrecht kreeg.
De nucleaire energie komt van twee kerncentrales in Zweden (Forsmark en Ringhals). De gas- en kolencentrales staan met name in Duitsland, Polen en Nederland.
Energiesector in Frankrijk
Ze produceren samen 75% van de elektriciteit. Kernenergie geldt als duurzaam omdat het geen directe CO2-uitstoot genereert. Elektriciteit is uitgegroeid tot de belangrijkste factor in de energievoorziening in Frankrijk. Olie is een relatief stabiele bron van energie.
De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron, die droomt van een nucleaire renaissance met kerncentrales als de hoeksteen van de Franse 'strategische autonomie'. Maar bijna de helft van 56 centrales ligt stil.
De zogenoemde Atomausstieg werd in 2011 versneld na de kernramp in het Japanse Fukushima. Uit angst voor nieuwe ongelukken en vanwege problemen met de opslag van kernafval besloot de Duitse regering om te stoppen met atoomenergie.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.