In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Maak kleine wonden schoon met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond tenminste vijf minuten om vuil en bacteriën te verwijderen. Diepe, grote of hevig bloedende wonden moeten door een arts behandeld worden.
Wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Ga naar uw huisarts.
Het desinfecteren van de wond is een belangrijk onderdeel van de wondgenezing. Het voorkomt niet alleen een infectie, maar zorgt er ook voor dat de wond sneller en mooier geneest met minder kans op littekens.
De wond is rood. De grootte van de wond neemt toe. De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Schaafwonden, snijwonden en lichte brandwonden worden eenvoudige snijwonden genoemd. Ze worden eenvoudig genoemd, omdat ze relatief klein zijn en weinig bloeden. Het is belangrijk zulke wonden te reinigen, maar ze hoeven niet per se ontsmet te worden.
Je brengt een dunne laag zalf aan op de wond en de huid eromheen. Je kunt de zalf zowel op een open wond als onder een verband of pleister aanbrengen. Als je een verband of pleister gebruikt, verschoon je deze 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig totdat de wond dicht is.
Iso-Betadine bijvoorbeeld gebruik je beter niet te veel bij kinderen jonger dan 36 maanden. In dat ontsmettingsmiddel zit jodium en dat kan bij overmatig gebruik tot problemen met de schildklier leiden. Bij jonge kinderen zou ik een wonde sowieso altijd afdekken. Op die manier vermijd je dat ze aan het korstje pulken.
Het abces wordt aangeprikt en het slangetje (drain) wordt ingebracht, zodat de pus kan weglopen. De positie van het slangetje wordt gecontroleerd met een röntgenopname en contrastvloeistof. Daarna wordt het uiteinde van het slangetje op de huid vastgezet en aangesloten op een opvangzakje waarin pus wordt opgevangen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Als er een beschermende korst op de wond zit, kun je deze soepel houden door een vette, helende crème of zalf op de schaafwond te smeren. Smeer geen crème of zalf op een open schaafwond. Bij diepere schaafwonden en bij schaafwonden waar nog wondvocht of bloed uitkomt, is het aan te raden de deze af te dekken.
Bij langdurige toepassing op grote oppervlakken kan jodium namelijk in de bloedsomloop van het ongeboren kind terechtkomen. Hierdoor kan de schildklierfunctie van het kind beïnvloed worden. Gebruik geen Betadine op grote huidoppervlakken bij een door een arts vastgestelde, overmatige werking van de schildklier.
Voor het desinfecteren van wondjes kan een oplossing of een zalf met jodium worden gebruikt. Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol..
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw. Zijn je benen gezwachteld?
Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van micro-organismen. Bij een wonde verdwijnt deze beschermlaag en kunnen de micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels) het lichaam binnendringen. Door de wonde te ontsmetten kunnen de aanwezige micro-organismen gedood worden.
Hoe lang je met Betadine moet behandelen is afhankelijk van de diepte van de wond. Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen.
Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol (Sterilon®). Sterilon heeft als nadeel dat het prikt in de wond.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.