Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen.
5. Je voelt de spiraal niet zitten tijdens de seks. Elk lichaam is anders, maar als de spiraal goed is geplaatst, zou je hem in principe nooit moeten voelen zitten. Dus ook niet tijdens de seks!
Het spiraaltje is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan.
Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden. U mag de eerste vijf dagen na plaatsing van het spiraal geen tampons gebruiken. Douchen, baden en zwemmen mag.
Het beste kan dat aan het einde van de menstruatie. Breng uw vinger in de vagina tot aan de baarmoedermond: als u daar de dunne draadjes kunt voelen zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat u voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt. Uzelf noch uw partner kunnen het spiraaltje voelen tijdens het vrijen.
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak. Het is ook zeker niet in iedere situatie pijnlijk. Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet.
FABEL. Sommige vrouwen komen aan omdat het spiraaltje extra progesteron in je bloedbaan brengt, een stofje dat zorgt voor een grotere eetlust. En meer honger betekent waarschijnlijk meer eten en dus meer kilootjes. Maar dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand.
ADVIES NA PLAATSING SPIRAAL. Graag geven we het volgende advies: De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
Een spiraaltje moet om de 5-10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.
Om het spiraaltje te kunnen plaatsen moet de baarmoedermond met een klemmetje worden beetgepakt wat pijnlijk kan zijn. Daarom wordt de baarmoedermond plaatselijk verdoofd. Dit gebeurt met een zeer dun naaldje wat je nauwelijks voelt.
Hoe snel na het plaatsen is een hormoonspiraal effectief? Als het spiraaltje tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap.
Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje. Sommige vrouwen menstrueren na deze periode helemaal niet meer. Na de plaatsing wordt er met een echo gekeken of de spiraal op de goede plek zit.
De eerste menstruaties. Bij het Mirena spiraal kunt u gedurende 3-6 mnd na plaatsing last hebben van frequent onregelmatig bloedverlies. Hierna zal dit afnemen. De meeste vrouwen worden veel minder (vaak) of zelfs helemaal niet (ca 20%) ongesteld.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Het is niet verplicht, maar een spiraal laten zetten als je ongesteld bent maakt de handeling wel makkelijker. Je baarmoedermond staat namelijk iets open tijdens je menstruatie.
Tekenen dat jou spiraaltje verplaatst is - en misschien verkeerd zit. Een aantal tekenen die er op zouden kunnen wijzen dat jouw spiraaltje niet helemaal lekker genesteld is: Je voelt de 'touwtjes' van je spiraaltje niet. De 'touwtjes' van je spiraaltje voelen langer of korter dan eerst.
Je hoeft maar één keer in de vijf à tien jaar aan anticonceptie te denken. Ook als je overgeeft of diarree hebt, is het koperspiraal betrouwbaar. Er komen geen hormonen in je bloed. Hierdoor heeft dit voorbehoedsmiddel geen invloed op je stemming.
Je kunt buikpijn, zoals kramp, krijgen na het plaatsen van een spiraal maar meestal trekt dat na een paar uur weer weg. Als je twee uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg neemt, heb je over het algemeen weinig pijn. Je kan wat bloedverlies hebben na het plaatsen.
Het spiraaltje is een populair anticonceptiemiddel, omdat deze langere tijd voorkomt dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Vooral het Mirena-spiraal is een bekende variant en kost ongeveer 160 euro, exclusief plaatsing. Sommige andere spiraaltjes zijn er al vanaf 70 euro.
Voordat u een spiraaltje kunt laten zetten, moeten we er zeker van zijn dat u geen infectie heeft in de vagina, de baarmoeder of de eierstokken. Soms kan het nodig zijn voor het plaatsen van het spiraaltje een kweek af te nemen uit de baarmoedermond om zo een eventuele infectie op te sporen en deze eerst te behandelen.
Ook als patiënte virgo is, kan een spiraal geplaatst worden.