Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: Het volume van jouw kussen is sterk verminderd. Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning. Je krijgt last van nek- en/of rugklachten.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Tip. Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. Een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Hoofdkussens met een synthetische, wollen of donzen vulling kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden.
Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden. Wanneer het wasprogramma is afgelopen kun je het beste nog een extra keer spoelen.
Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Dit is ook belangrijk bij de keuze voor de juiste matras. Slaap je op je rug, zij of buik? Bij het kiezen van het juiste hoofdkussen is je favoriete slaaphouding belangrijk.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug.
Luchtige, goed ventilerende en vochtregulerende kussens van wol of kapok zijn uitermate geschikt voor mensen die 's nachts veel zweten. Een vulling van zo'n materiaal zorgt ervoor dat overmatige warmte en vocht goed weg kan vloeien.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
Gemiddeld verlies je elke nacht een halve liter vocht. Er zijn lieden bij wie dat getal nog veel hoger ligt. Het zweet gutst uit hun voorhoofd en het kussen gaat ontzettend muf ruiken.