Oorzaak van een voorhoofdsholteontsteking
Door je verkoudheid of door stoffen die een allergie opwekken (zoals pollen of huisstofmijt), produceert het slijmvlies veel slijm en zwelt het op. Door het opzwellende slijmvlies kan de verbinding van de bijholtes naar je keel dicht komen te zitten.
Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard. Gebruik telkens een schone papieren tissue om besmetting in je omgeving te voorkomen. Beter is volgens dokter Van der Avoort om je neus op te halen. Hierdoor gaat het slijm naar je maag, waar het maagzuur de bacteriën doodt.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.
Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
probeer meer vocht in te nemen. Warme dranken zoals thee of soep kunnen dankzij de warme dampen voor extra verlichting zorgen. probeer minder of helemaal niet te roken, aangezien roken de slijmvliezen doet opzwellen. snuit je neus voorzichtig om te vermijden dat de druk in de sinussen toeneemt.
De bijholten zitten links en rechts van uw neus in het bot van uw bovenkaak en voorhoofd. U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Nog een tip: vraag je huisarts wat je wel en niet mag. Omdat voorhoofdsholteontsteking pijn doet, denk je misschien dat je niet mag werken, naar school of sporten. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Overleg met je huisarts waar de grens voor jou of je kind moet liggen.
Maar wanneer je een bijholteontsteking wilt genezen is hydratatie nog belangrijker. Door het drinken van vocht verdun je het slijm, dat hierdoor beter afvoert. Overmatige ophopingen worden verminderd en de druk op je neus neemt af. Probeer naast koud water ook genoeg warme dranken te drinken.
Het vocht verdunt het slijm, waardoor het beter kan wegvloeien en de holtes weer vrijkomen. Pak je rust en slaap genoeg. In bed kun je een extra kussen onder je hoofd leggen, zodat je wat hoger ligt. Zo kun je makkelijker ademen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Stomen kan de klachten verminderen. Bijvoorbeeld 3 keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom warm water.
Een acute rinosinusitis geneest vrijwel altijd vanzelf. Pijnstillers (paracetamol), stomen en de nasale toediening van een zoutoplossing of een decongestivum kunnen verlichting van de klachten geven. Antibiotica zijn doorgaans niet nodig.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend.
Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen. Als u astma heeft kunnen bijholteontstekingen dit erger maken.
Heb je veel last van je sinussen, stoom dan regelmatig met kamille, dat werkt ontsmettend.
Symptomen van een voorhoofdsholteontsteking zijn:
bonzende hoofdpijn boven of achter de ogen; een drukkend of vol gevoel in het hoofd, vooral bij het vooroverbuigen; pijn bij het kauwen of pijn in de kiezen; soms koorts.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Gebruik een zoutoplossing. Dit kunt u druppelen of sprayen in uw neus en is te gebruiken zonder gevaar. Gebruik een neusspray met xylometazoline. Dit mag u wel maximaal één week lang, drie keer per dag gebruiken.