Amerikaanse onderzoekers brengen glyfosaat in verband met verhoogde risico's op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD. Uit ander onderzoek blijkt dat glyfosaat ook kan leiden tot een vermindering van de productie van geslachtshormonen.
Glyfosaat verstoort de aanvoer van glutathion naar de lever. Hierdoor wordt het de lever moeilijk gemaakt toxische stoffen af te voeren terwijl dit nu juist zo hard nodig is! Dit verzwakt ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd.
Glyfosaat is een pesticide die wordt gebruikt om onkruid te bestrijden in de landbouw. Jarenlang stapelt het bewijs zich op dat dit gif desastreuze gevolgen heeft voor de biodiversiteit en dat het potentieel kankerverwekkend is voor mensen die ermee in aanraking komen.
Wat is glyfosaat? Glyfosaat is een herbicide, een chemisch middel tegen onkruid. Het is ook bekend onder de merknaam van een reeks producten waarin glyfosaat is verwerkt: Roundup. Als glyfosaat in aanraking komt met niet-resistente planten blokkeert het de vorming van bepaalde enzymen, waardoor de planten doodgaan.
Hoe lang moet ik wachten met planten en zaaien? Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien.
Vraag 3: Hoe lang blijft deze concentratie werkzaam in de plant en de bodem? Antwoord 3: Dat kan variëren van enkele dagen tot een aantal jaren en dit is afhankelijk van de wijze van toepassing, de omvang van de plant en de invloed van de omgeving. Glyfosaat wordt door de plant opgenomen en deze sterft af.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Glyfosaat is niet helemaal afbreekbaar en er worden grotere concentraties dan zijn toegestaan gevonden in het drinkwater.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
IMEX Glyfosaat onkruidbestrijder wordt opgenomen door het blad en doet vervolgens in de plant zijn werk. Deze bekende tegenhanger van Roundup bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als in Roundup: 360 gram glyfosaat per liter. Na contact met de grond wordt deze onkruidverdelger snel geïnactiveerd en afgebroken.
Vanaf 1 juli vind je geen glyfosaat meer terug in de winkels die aangesloten zijn bij Tuinbranche Nederland. Het gaat over ongeveer 450 tuincentra. In Nederland mogen particulieren glyfosaathoudende middelen - ondanks de schadelijkheid voor mens en milieu - nog steeds gebruiken.
Wij van ROUNDUP® hebben daarom onze producten veranderd. Onze producten zijn zonder glyfosaat en grotendeels met werkzame stoffen van natuurlijke oorsprong gemaakt.
Roundup staat bekend om een lage toxiciteit, wat betekent dat je er niet snel van zal sterven als gevolg van acute vergiftiging. Zelfs niet als je het drinkt.
Na 3 uur is er resultaat zichtbaar. Indien nodig kun je na 14 dagen de behandeling herhalen. Je mag dit product in totaal 4 keer per jaar op onkruid gebruiken en 2 keer per jaar op mos.
Dosering: Gebruik circa 15 ml in 0,5 liter water voor ongeveer 10 m². Voor pleksgewijze toepassing 20 ml in 1 liter gebruiken. Met één fles (200 ml) kunt gemiddeld 100 m² bestrijden.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero of Bromory aan. Greenfix Zero en Bromory zijn glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Glyfosaat (Roundup®)
Er werd door vele tuinliefhebbers steevast naar de bidon glyfosaat gegrepen wanneer er onkruid de kop opstak. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek zou deze stof echter kankerverwekkend zijn waardoor er eind 2018 een einde kwam aan de verkoop aan particulieren.
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Als je roundup te weinig verdunt gaat een hond er dood aan. In Zuid Afrika drenken inbrekers daarom hondenvoer in roundup om honden uit te schakelen.
In ROUNDUP® producten zit geen glyfosaat meer.
Prijs per verpakking : 270,00€ (excl.
Glyfosaat wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Vooral in de landbouw, want onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat mogen per 2023 in Nederland niet meer aan particulieren.
Het pelargonzuur tast de celwand van de plant aan, waardoor de plantencellen leeglopen. Het resultaat? Een volledige uitdroging van het plantenweefsel! Het product doodt alle éénjarige en doorlevende onkruiden en grassen zoals zevenblad, paardenbloem, heermoes, klavers, weegbree en netels.