Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
Een krokodil legt eieren
Het vrouwtje legt haar eieren in een zelf gegraven gat. Ze legt zo'n 35 tot zestig eieren. De moeder ligt niet op het nest. Dit heeft namelijk geen zin, want een nijlkrokodil is koudbloedig en straalt weinig warmte uit.
Hoe groot wordt een krokodil? Als ze geboren worden zijn ze slecht een paar centimeter lang, maar ze kunnen tot enkele meters lang groeien. De babies groeien met zo'n 30cm per jaar tot ze volwassen zijn. Daarna groeien ze langzamer in lengte, maar de groei in de breedte blijft doorgaan.
De babykrokodillen moeten zelf voor eten zorgen. Ze eten insecten, vissen en kikkers. Als ze 1 jaar oud zijn moeten ze zelf kunnen overleven, anders worden ze door de andere krokodillen opgegeten.
Krokodillen hebben een langere, puntiger snuit; alligators hebben een kortere, meer afgeronde snuit. Als een alligator zijn bek dicht heeft, zie je geen tanden. Als een krokodil daarentegen zijn bek dicht heeft, steken zijn achterste tanden boven zijn bovenlip uit en laat hij een grijns met tanden zien.
De breedvoorhoofdkrokodil is de kleinste echte krokodil en wordt daardoor ook wel dwergkrokodil genoemd.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Een krokodil heeft een tong, maar kan zijn tong niet uitsteken. Als de krokodil een tand of kies verliest, groeit er vanzelf weer een nieuwe.
Aanschaf krokodil
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
Kun je een krokodil tam maken? Alle soorten krokodillen, alligators, kaaimannen en gavialen zijn ongeschikt als huisdier, ze hebben een grote leefruimte en veel voedsel nodig. Het is ook niet mogelijk om een krokodil handtam te maken.
Soms beginnen slangen wel iets op te eten wat ze later achterlaten, omdat ze erachter komen dat het te groot blijkt te zijn. Maar dat gebeurt vrij zelden. Dit is wat er echt gebeurde in Florida: de slang doodde de krokodil met succes en at hem op. Hij slikte het hele ding gewoon door.
Je zou denken dat het vlees er toch een keer uit moet, maar bij een krokodil gaat dat anders dan bij een mens. Mensen lopen rechtop. Daarom zakt het eten naar beneden richting het poepgat, maar een krokodil ligt de hele dag plat op zijn buik. Hij heeft geen poepgat, maar wel een hele grote bek.
Wanneer de krokodillen volwassen zijn, hoeven ze niet bang te zijn voor andere dieren. Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
Ook krokodillen leggen hun eieren in een nest. Nadat het mannetje het vrouwtje in het water heeft bevrucht, legt ze wel tot honderd eieren in een nest. Het vrouwtje bewaakt de eieren totdat ze uitkomen. Dit kan wel tachtig dagen duren!
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal.
De smaak van het vlees van krokodillen is te vergelijken met de smaak van kippenvlees. De textuur van het vlees doet echter meer denken aan vis. Het vlees is lekker mager én cholesterolarm, waardoor het krokodillen vlees ook nog eens goed is voor je gezondheid.
De nieuwe verboden soorten zijn onder meer de Amerikaanse eland, de bruine beer, bizons, het stokstaartje en verschillende vossen en jakhalzen. En wat dacht je van dwergantilopen, Kaapse buffels en wilde zwijnen. Of je ze nu echt als huisdier wilt, is een tweede, maar het mag sowieso niet meer.
Het is helaas toegestaan om krokodillenvlees aan te bieden in Nederland. Het vlees van gefokte exemplaren mag worden geïmporteerd mits men voldoet aan de wettelijke eisen. Vooral in het buitenland zijn vele krokodillenfarms waar krokodillen worden gefokt voor vlees en leer.
De tong van een hond bevat aan het einde van de dag heel wat minder bacteriën. Binnen een dag heeft hij 'maar' 5000 bacteriën op zijn tong. Dit komt doordat een hond bacteriedodende middelen in zijn bek heeft.
Het is gebruikelijk om te spreken van het hoofd van een paard. Het paard geldt als een 'edel dier'. Het edele paard heeft geen kop, poten en bek, maar een hoofd, benen en mond. Dat is geen 'taalregel', maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen.
Met zijn bek open ligt de krokodil aan de rand van het water. Niet om te gapen, maar omdat hij het warm heeft. Het dier is koudbloedig.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators. De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder.
Krokodillen zijn polyphyodont en kunnen elk van hun 80 tanden tot 50 keer vervangen. Naast elke volwassen tand is er een kleine vervangende tand en een odontogene stamcel in de lamina dentalis die geactiveerd kan worden.