Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. Plan desnoods periodes van rust in je agenda in, als het er anders niet van komt. Een vast ritme geeft overzicht, houvast en een opgeruimd gevoel.
Probeer meerdere pauzemomenten te nemen, ga eens koffie halen. Maak een breindump. Probeer alles wat in je hoofd zit op te schrijven. En steeds al er een nieuwe taak bij komt, voeg deze toe aan je lijst.
Onrust in je hoofd – de oorzaken
Onrust in jouw hoofd kan vele oorzaken hebben. Je denkt steeds aan een taak die nog af moet of bent met veel dingen tegelijk bezig of je maakt je zorgen over iets of iemand . Andere mogelijk oorzaken kunnen zijn: alles willen bereiken en niks willen missen (FOMO – fear of missing out)
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Je licht in je hoofd voelen kan ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn lang staan, warmte, honger, oververmoeidheid, diabetes (lage bloedsuiker), het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Als je veel hoestbuien hebt als gevolg van COPD, dan kun je ook een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Innerlijke onrust in je hoofd
Je hebt veel aan je hoofd en je blijft maar piekeren. Je kunt niet meer helder denken en het lukt je niet meer goed je ergens op te concentreren. Deze rusteloosheid maakt je moe en kan ook nog eens leiden tot slaapproblemen. Het is bijna onmogelijk voor je om tot rust te komen.
Richt al je aandacht op wat je doet
Richt je aandacht alleen op datgene wat je nu aan het doen bent. Focus je op stofzuigen tijdens het stofzuigen, en richt je echt op het eten wanneer je eet. Dit geldt ook voor je werktaken. Verdrink niet in de taken die je nog te doen hebt, of op de dingen die je net hebt gedaan.
Creëer ruimte in je hoofd door regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door yoga te beoefenen, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Ook mindfulness kan ondersteuning bieden. Het helpt je om even volledig tot rust te komen en in het nu te zijn en om een meer heldere geest te krijgen.
De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn.
Een onrustig gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Het is een teken dat je lichaam stress ervaart, en die stress kan door eindeloos veel dingen getriggerd zijn. De volgende dingen kunnen van invloed zijn op een onrustig gevoel: Onverwerkt trauma.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Wrijf je handen warm en leg ze op je hart: maak hiermee echt verbinding met je hart en voel de warmte van je handen door je hart. Laat je hart zich opwarmen en openen. Doe iedere ochtend even de intentie oefening: leg je handen op je hart, adem een aantal keer diep in en uit en voel wat je hart je wil zeggen.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen.
Hersenmist is in de basis immers het gevolg van een brein dat (tijdelijk) niet in staat is om optimaal te functioneren en dit kan velerlei oorzaken hebben. Met name chronische stress speelt een belangrijke rol, want dit kan zorgen voor een disbalans in het brein door een hogere aanmaak van het stresshormoon cortisol.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Spreek deze gedachten dan uit naar iemand in je omgeving zoals een familielid of goede vriend(in), dat helpt om ze te begrijpen. Maar ook de huisarts kan je verder helpen met dit soort vragen. Denk je wel eens aan zelfmoord, omdat je het idee hebt dat je gek aan het worden bent?