Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Spiertrekkingen door stress of angst worden ook wel 'tics' of 'zenuwtrekjes' genoemd en kunnen in elke spier van het lichaam voorkomen. Vaak speelt het op als je rust neemt na een stressvolle periode. De spiertrekkingen worden dan veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.
Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even. Stoppen met roken kan de klachten minder maken. Drink geen koffie voor het slapen gaan. Overdag genoeg bewegen kan ook helpen.
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een langzaam toenemende verstoring van houding en beweging. Kenmerkende symptomen zijn beven (tremor), een moeizame start van bewegingen, verminderd vermogen tot bewegen en spierstijfheid.
Trillen is een veelvoorkomend symptoom van stress en een normale reactie op de hormonen die je lichaam produceert als je emotioneel wordt.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Trillende spieren zijn een teken dat je je grenzen verlegt en je spiermassa gaat groeien. Door de belasting ontstaan er namelijk minuscule scheurtjes in de spiervezels, wat voor je lichaam een teken is om de spieren te versterken. Trillende spieren kunnen in principe geen kwaad, maar kunnen wel vervelend zijn.
Fysiologische tremor
Onder sommige omstandigheden wordt het beven wel zichtbaar. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress (bijv. tijdens een sollicitatiegesprek) of vermoeidheid, maar kan ook het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier of van bepaald medicijngebruik.
Het trillen van spieren is dus te verminderen door je energievoorraad op peil te houden, rekken en voldoende rust te nemen. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen. Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Als de aders in uw benen, om wat voor reden dan ook, niet optimaal werken, kunnen ze minder goed het bloed naar uw hart vervoeren. Er blijft dan (te veel) vocht in uw benen en hierdoor voelen uw benen zwaar en vermoeid aan. Daarom kunnen vermoeide benen wijzen op problemen met de bloedcirculatie in uw benen.
Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer éénderde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel.
Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging, dan worden je spiervezels ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken. Hierdoor raken de zenuwuiteinden geïrriteerd, wat ervoor zorgt dat de spieren ongecontroleerd gaan trillen. Je vraagt eigenlijk nét iets te veel van je lichaam.
Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.
Niet alle mensen met parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer één op de drie mensen met parkinson heeft niet of nauwelijks last van trillen.
De spiertrillingen kunnen gedurende een aantal weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Sommige mensen blijven er hun hele leven lang last van houden. Soms verdwijnen de fasciculaties, maar komen ze na twee tot drie jaar toch weer terug. Dit kan voor veel stress en angst zorgen.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Open de app Instellingen op de telefoon. Geavanceerd. Schakel een geluid of de trilfunctie in of uit.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Symptomen. Kenmerkend voor essentiële tremor is het ritmisch trillen tijdens onwillekeurige bewegingen of tijdens het zoeken van evenwicht. Essentiële tremor wordt vaak ten onrechte gediagnosticeerd als de ziekte van Parkinson.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Spiertrekkingen kunnen overigens overal in het lichaam voorkomen. Ze komen het meest voor in de armen, benen en het ooglid. Je voelt ze niet alleen, maar je kunt het ook zien. Je ziet dan onder de huid iets kloppen.
Het benigne spierkramp-fasciculatie syndroom is een aandoening waarbij mensen last hebben van spierkrampen en spiertrekkinkjes zonder dat daarbij andere klachten ontstaan in de loop van de tijd.