Slaapmuizen zijn 's nachts in beweging en slapen overdag. In de winter houden de muizen een winterslaap van maximaal 7 maanden.
Wanneer zijn muizen actief? Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
De veldmuis heeft een stompe snuit en een korte staart. De oogjes zitten diep in de vacht verborgen. De huismuis daarentegen heeft kraaloogjes, een spitse snuit en een lange dunne staart.
Ratten of muizen? Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of ratten. Als je spitse losse keutels van maximaal 0,5 cm lang vindt, heb je last van muizen. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt.
Hoe ontdek je muizen in huis? Je kunt het horen als muizen in je huis knagen of lopen. Ook herken je het aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen. De keutels zijn een halve centimeter lang en hebben een langwerpige, spitse vorm en donkere kleur.
Muizen gaan niet vanzelf weer weg. Tenzij je eenmalig met een verdwaalde muis in huis te maken hebt. Het probleem is namelijk dat muizen voor zeer lange tijd kunnen blijven als ze een onderkomen vinden waar volop etenswaren en schuilplekken zijn. Bij veel muizen helpt het zetten van een paar klemmetjes zeker niet.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen leven in kleine groepen, zodra u er één ziet, zijn er zeker meer. Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Muizen komen via verschillende openingen in huis terecht. Ze wurmen zich door zelfs zeer kleine gaatjes naar binnen. Vervolgens gaan ze direct op zoek naar eten en behaaglijke schuilplekjes.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
De kans dat een muis over je heenloopt terwijl je slaapt is héél erg klein. Muizen zullen alleen over je heen lopen terwijl je slaapt als: Er echt heel erg veel muizen zijn. Je een matras in de kelder (waar muizen zitten) hebt gelegd en daar bent gaan slapen.
Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Muizen planten zich in een zeer snel tempo voort. Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen.
Een huismuis leeft circa 1 jaar. Vrouwelijke huismuizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden en hebben gedurende hun levensduur gemiddeld 6 tot 10 worpen (nesten), met gemiddeld 5-6 jongen per nest. Ze hebben een draagtijd van 3 weken, gevolgd door een zoogperiode van 3 weken.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Uitwerpselen: Muizen laten kleine, donkere en korrelvormige uitwerpselen achter. Je kunt deze uitwerpselen dicht bij de muurholte vinden of op plaatsen waar ze de muur binnenkomen of verlaten. Geur: Muizen hebben een duidelijke muskusachtige geur, die merkbaar kan zijn als je een grote plaag hebt.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Muizen hebben een voorkeur voor granen, noten en peulvruchten, maar ze eten ook graag vetrijk voedsel zoals kaas, spek, vet en boter. Er zijn een aantal praktische maatregelen die u kunt nemen om muizen buiten de deur te houden.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.