Als we onszelf in de spiegel bekijken, zien we een ander beeld dan wat anderen van ons zien. Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
Je vriend ziet er zo anders uit in de spiegel. Anderen zien jouw anders dan jij jezelf ziet als je in de spiegel kijkt. Met de huidige foto/video software krijg je het ook voor elkaar. Spiegel het beeld en je ziet hoe anderen jou zien.
Een foto is een moment opname, hier kun je je ogen dicht hebben, terwijl je jezelf niet kan zien als je je ogen dicht hebt. In de spiegel heb je misschien ook betere belichting, terwijl je op een foto wel lijkbleek kan zijn. Maar op je bovenste vraag: Anderen zien je zoals zij jou voor het eerst hebben gezien.
Door in de spiegel te kijken weten we hoe we eruit zien.
Door de jaren heen zien we ons spiegelbeeld lachen, huilen, bezorgd kijken, vermoeid zijn, genieten, stralen en tevreden zijn. We zien onszelf weerspiegeld, via onze ogen en met behulp van de spiegel.
Iedereen heeft 12 hersenzenuwen. De zevende hersenzenuw loopt links en rechts naar de spieren van uw gezicht. Bijvoorbeeld de spieren rond de mond en de spier die het ooglid sluit. Als deze gelaatszenuw (nervus facialis) niet meer werkt of uitvalt, ziet dat eruit als een scheef gezicht.
Die theorie zegt dat omdat we onszelf zo vaak gespiegeld zien, dát is waar we aan gewend raken. Dat beeld ervaren we dan als 'gunstig' en 'prettig', iets anders vinden we oncomfortabel. Omdat dat beeld zó anders voelt voor ons, vinden we onszelf dus vaak mooier in de spiegel dan op een foto.
Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt. Tip: Poseer altijd schuin en niet frontaal voor de camera. Zorg voor een niet te opvallende achtergrond.
Spiegels weerspiegelen zo'n 95% van het licht. Helder glas reflecteert ongeveer 6% tot 8% wanneer het licht het oppervlak loodrecht raakt. Hierdoor krijg je een minder duidelijk perspectief dan bij een spiegel. Door minder perspectief lijk je dikker.
Je verschillende gezichten wel laten zien, kan dus bijdragen aan een realistischer beeld. Maar wees ook wat aardiger voor jezelf, zegt Woertman. "Bekijk jezelf met mildheid en zachtheid. Als je kritisch kijkt, vindt zelfs de knapste vrouw nog iets.
Er kunnen allerlei fysieke redenen zijn waarom jij jezelf lelijk vindt, bijvoorbeeld omdat je lichaam er feitelijk anders uitziet ten opzichte van anderen of denkt dat je er afwijkend uitziet (terwijl dit in de realiteit niet zo is). Misschien vind je een lichaamsdeel te groot of klein.
Symptomen van BDD (body dismorphic disorder)
Je gaat ervan uit dat iedereen je lelijk vindt. Je hele leven wordt hierdoor beïnvloed. Leuke dingen worden een kwelling, omdat je je in de openbaarheid moet vertonen. Hierdoor kun je als gevolg van BDD in een sociaal isolement terecht komen.
Mannen én vrouwen worden er wild van. Een rode outfit of een paar sexy rode lippen maken hoe je hoe dan ook aantrekkelijker. Een mooi verzorgde huid is niet alleen leuk om naar te kijken, je ziet er ook nog eens veel gezonder en aantrekkelijker uit. Zorg dus voor een goede huidverzorging.
Jezelf laten zien heeft te maken met de mate waarin je je vertrouwd voelt. Socioloog Jan Willem Duyvendak heeft veel onderzoek gedaan naar vertrouwdheid, naar je ergens thuis voelen. Hij omschrijft 'je thuis voelen' als de vertrouwdheid die ontstaat wanneer je als het ware kunt 'samenvallen met je omgeving'.
Wat is spiegelen precies? Je kopieert je gesprekspartner in communicatie op bepaalde punten; non-verbale houding, intonatie, specifiek woordgebruik, snelheid van praten en ademhaling. Zonder dat deze het merkt, met als doel contact te maken. Soms leert men dit bewust maar vaak vindt spiegelen ook onbewust plaats.
Vermijd ten alle tijden spiegels tegenover elkaar of spiegels die weerspiegelende vlakten reflecteren. Het oneindige effect dat dit veroorzaakt zorgt ervoor dat de chi vast blijft zitten en niet soepel door kan stromen naar de rest van de woning.
'In levenden lijve zijn we mensen in 3D, met zijkanten en rondingen. Maar op het scherm is alles 2D. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte of perspectief. Ze spreidt een object daardoor uit als een plat vlak, waardoor het breder lijkt.
Grote neusgaten kunnen de oorzaak zijn van onzekerheid over de neus. Vooral wanneer men het gezicht vanuit een bepaalde hoek bekijkt. Als u last heeft van grote neusgaten, hoeft u zich geen zorgen te maken. Met een minimale correctie kunnen we de grootte van uw neusgaten verkleinen.
Je zelfbeeld houdt zichzelf zo in stand. Zo heb je ook een zelfschema van je lichaam (dik of dun). Dit heb je soms al van heel jongs af aan zo ontwikkeld en hoeft niet overeen te komen met de fysieke werkelijkheid.
"Mensen met een vervormd zelfbeeld, zoals anorexiapatiënten, zien enkel de dingen waar ze niet van houden." Wie echter lange tijd naar zichzelf kijkt, zal ook meer geneigd zijn om te focussen op zijn tekortkomingen. "Het is mogelijk dat naar jezelf staren niet goed is voor je geestelijke gezondheid", stelt Hill.
Als een object geen spiegelsymmetrie heeft wordt het chiraal genoemd. Van twee chirale objecten die elkaars spiegelbeeld zijn zegt men ook wel dat deze enantiomorf zijn.
Positief naar jezelf kijken, geeft je zelfvertrouwen en zorgt dat je taken juist beter aan kunt. Focus op de mooie dingen, zoals je ogen, je handen, je borsten of je haar. Vraag eventueel aan je partner, kinderen of vrienden of ze iets moois aan jou kunnen benoemen.
Met FaceApp kun je voorspellen hoe je gezicht eruit gaat zien, maar klopt het ook? FaceApp is een app waarmee je een selfie maakt die je vervolgens kunt aanpassen op verschillende manieren. Zo kun je jezelf een brede glimlach geven, je kunt jezelf ouder laten lijken of jonger.
Bij asymmetrie in het gezicht worden correcties gedaan door fillers op basis van lichaamseigen hyaluronzuur te injecteren. Een filler geeft extra volume waar dat gewenst is zodat een symmetrisch gezicht ontstaat. De behandeling met Botulinetoxine A of fillers is vrijwel pijnloos en zeer veilig.