Gemiddeld zo'n 20 winden per dag. Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel meer winden laat of daar geen controle over hebt. Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag. Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
Dr. Miryam beantwoordt de webvraag: Wat gebeurt er met je lichaam als je geen boeren en scheten meer kunt laten? Er komt lucht in je darmen doordat bacteriën het voedsel gaan verteren. Wanneer je geen boeren of scheten kunt laten knap je uiteindelijk uit elkaar.
De geur van je scheet hangt af van wat je eet
Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Winden laten is heel menselijk. Gemiddeld laten mensen namelijk (bewust of onbewust) zo'n 12 tot 25 winden per dag.
Je de meeste windjes laat in je slaap? Het grootste gedeelte van deze windjes laat je in je slaap. Als je slaapt zijn je spieren ontspannen. Ook je kringspier is wat meer ontspannen, waardoor er gemakkelijker een windje uit floept.
Je winden zijn 'nat'
Wanneer je lever het erg druk heeft met het onschadelijk maken van afvalstoffen, kan het zijn dat de lever niet genoeg gal maakt of dat de galstroom niet goed op gang komt. Ook je alvleesklier kan het zwaar hebben, waardoor je de enzymen mist om vetten goed te verteren.
Onverteerde voedingsresten, zoals vezels komen in de dikke darm terecht. Deze onverteerde voedingsresten worden door de bacteriën afgebroken en bij dit proces komen gassen vrij. De meeste gasvorming ontstaat door de afbraak van bacteriën.
Scheetjes zijn een beetje als sneeuwvlokken in dat opzicht. Kleine, onzichtbare, stinkende sneeuwvlokjes.
Via je bloedstroom komt je scheet in je longen terecht. Uiteindelijk adem je een deel van je scheet weer uit.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Ieder mens laat tien tot twintig scheten per dag, dat is gemiddeld ongeveer 1 liter gas. Als je bonen of uien hebt gegeten is dat wat meer, omdat deze voedingsmiddelen de bacteriën in de darm extra aan het werk zetten. Alleen al in Nederland produceren de mensen dus 16-17 miljoen liter scheetgas per dag!
Van de suikers in bonen ga je knetteren
Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen. Je kunt dus altijd je darmbacteriën de schuld geven.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Dagelijks laat een mens zo'n 12 à 23 scheten per dag. De meeste stinkbommen ontsnappen in onze slaap, omdat onze spieren dan ontspannen zijn.
Wil je minder scheten laten? Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
7 Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
Het huidige record staat op 6,03 meter.
Wat sommige mensen erg opvalt, is dat scheten soms warm zijn. Dit is geen punt om je zorgen over te maken. Warme scheten ontstaan doordat het binnenste gedeelte van je lichaam ook de hoogste temperatuur heeft. De gemiddelde lichaamstemperatuur bedraagt namelijk zon 36 a 37 graden Celsius.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.