Je kan je iPhone 14 snelladen met een usb-c lichtnetadapter van minimaal 20 W. Het duurt met de 20 W snellader een ongeveer een half uur voor je iPhone om 50 procent opgeladen te zijn. Met een standaard 5 of 12 Watt lader duurt het langer. Naast snelladen zijn er nog meer manieren waarop je je iPhone 14 kan opladen.
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.
De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt. Je telefoon een hele nacht aan de oplader hangen? Beter van niet!
Het weglaten van de opladers heeft volgens Apple tot doel de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens het bedrijf hebben consumenten al zoveel opladers, kabels en oordopjes in huis dat het beter voor het milieu is om ze niet langer mee te leveren.
Opladen met kabel
U laadt uw iPhone 14 standaard op met een USB-C naar Lightning snellader. Dat betekent dat uw iPhone 14 bekabeld en wel met een piekvermogen van 20 W oplaadt.
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Tips voor de accu van elektrische auto's
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Oorzaken batterij laadt langzaam op
Er is iets mis met de oplader. Je gebruikt het toestel tijdens het opladen. Een probleem met de instelling snelladen. Een defect.
iPhone met beste batterij
Zeker bij de iPhone 13 Pro Max nam de capaciteit van de batterij flink toe. Het vlaggenschip van Apple heeft daardoor een batterij die per dag liefst 2,5 uur langer meegaat dan zijn voorganger: de iPhone 12 Pro Max. Tip! De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in mAh.
Wanneer het je doel is een batterij razendsnel te laden, biedt een snellader uitkomst. Laden via zo'n lader duurt zo'n 3 tot 4 uur, afhankelijk van de batterij zelf. Een traditionele lader neemt iets meer tijd in beslag om batterijen volledig op te laden. Gemiddeld 8 tot 16 uur.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Slimme instelling: geoptimaliseerd je iPhone opladen. Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken. Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit. Deze stelling is dus niet waar.
Snelladen is niet schadelijk voor je batterij. Een goede oplader levert namelijk nooit meer vermogen dan je toestel aankan. Daarom is het ook geen probleem als je een snellader gebruikt die meer vermogen kan leveren dan jouw toestel aankan.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
Apple stopt met het het leveren van oordopjes en een stekker bij nieuwe iPhones. Het bedrijf zegt zo de impact op het milieu te willen beperken. Voor het ontbreken van met name de lader zal vermoedelijk niet iedereen begrip kunnen opbrengen.
De ondersteuning voor draadloos opladen kwam in 2017 als eerst naar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Alle iPhones die daarna verschenen ondersteunen draadloos opladen, waaronder dus ook de iPhone SE 2022 en iPhone 14.