Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
De natuurlijke levensverwachting van runderen is 20 jaar, maar in de commerciële veehouderij bereiken ze hun slachtleeftijd bij gemiddeld 18 maanden.
Veel melkkoeien worden al op relatief jonge leeftijd van 6 à 7 jaar geslacht, terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Een koe krijgt haar eerste kalf als ze twee jaar oud is. Op dat moment komt de melkproductie op gang. Omdat ze zoveel mogelijk melk moet produceren, krijgt de melkkoe een speciaal dieet met veel krachtvoer.
Hoewel sommige koeien meerdere kalveren kunnen baren, is het niet zo gebruikelijk dat runderen meerdere nakomelingen krijgen. Als er een tweelingzwangerschap optreedt, kan dit leiden tot kalveren van hetzelfde geslacht of van beide geslachten.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
De aankoopprijzen van runderen lopen sterk uiteen. Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Een O-kwaliteit slachtkoe staat genoteerd tussen € 4,65 en € 5,05 per kilo geslacht gewicht. De slachtkoeienmarkt is wat weerbarstiger dan ingeschat.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Als kuddedieren zijn runderen van nature op elkaar aangewezen voor bescherming tegen roofdieren. Sociale relaties vormen de basis van een goede groep en zijn dus een belangrijk onderdeel van hun leven. Koeien die samen in een kudde leven, gaan eigenlijk een soort vriendschap aan.
Koeien plassen wel vijftien liter per dag. Dat komt allemaal onder een rooster in de stallen terecht. Als het daar mengt met koeienpoep, komt ammoniak vrij. Die stof is schadelijk voor het milieu.
De koe verdient een goed pensioen
Vervolgens behaalde ze opnieuw een bijzondere mijlpaal met een productie van 10.000 kilogram vet en eiwit. Inmiddels is Harmke de leeftijd van 24 jaar gepasseerd en geniet ze van haar welverdiende pensioen. “Deze koe is altijd ontzettend goed voor mij geweest.
Tot 24 weken dracht
De veehouder beurt dan nog steeds de stoppremie van 1.200 euro per koe. Pas 1 week na afkalven mogen ze dan worden afgevoerd naar de slachterij.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Hoeveel dieren zijn nog een hobby
Als u kunt uitleggen dat u uw dieren voor de hobby houdt en dus niet bedrijfsmatig, dan bent u een particulier. Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden.
Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo. Dagelijks halen handelaren melkkoeien op om naar de slachterij te brengen. Sommige handelaren houden de gekochte koeien eerst nog een poosje voor ze naar het slachthuis gaan, met de bedoeling ze wat zwaarder te laten worden.
Melkveehouders hebben afgelopen jaar goed geboerd: de melkprijs lag in 2022 op gemiddeld 58,50 euro per 100 kilogram. Een record, schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van het Wageningen Economic Research.
Meer dan 2.000 euro betalen voor een goede melkkoe of vaars. Een jaar geleden leek dat haast ondenkbaar. In 2022 is het de dagelijkse realiteit.
Zo mag je in agrarisch gebied - geel op de gewestplannen - slechts 20 runderen houden zonder een milieuvergunning. In een landelijk woongebied is dat 10 en in een zuiver woongebied of natuurgebied slechts 5. Daarnaast moet je ook rekening houden met afstandsregels.
Gras: van april tot oktober, wanneer de koeien overdag op de weide lopen, eten ze vers gras (40 tot 60 kg (!) per dag). Dat grazen ze zelf.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Zie Koe (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Koe. Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Toch wel zo'n 15 liter bloed moet ze intussen kwijt geweest zijn – van zo'n 50 à 60 liter bloed dat een volwassen koe in zich heeft – als ze al niet meer verloren was…
Een vaarskalf is een runderkalf van het vrouwelijk geslacht. Na ongeveer een jaar noemt men het geen vaarskalf meer maar een pink.