Het verleden loslaten helpt je kalmer, blijer en vrijer door je dag te gaan. Waarom? Simpel: blijven hangen in het verleden is problematisch, omdat je gedachten blijft circuleren over een gebeurtenis die niet langer bestaat. Je kunt er niets aan veranderen, het is zoals het is.
Loslaten begint met acceptatie
Je blijft keer op keer gebeurtenissen herhalen en beleven die op dit moment helemaal niet plaatsvinden. Loslaten is erkennen dat iets nou eenmaal heeft plaatsgevonden en je daar dus helemaal niets aan kunt veranderen. Het is zoals het is, accepteer dat.
Het is niet zo belangrijk wat er in het verleden is voorgevallen, het is hoe jij met die ervaring omgaat. De grootste fout die je kunt maken is niet groeien na een verkeerde beslissing. Het besef van lering trekken uit een negatieve ervaring en die kennis op een positieve manier inzetten in de toekomst.
Je kunt het verleden enkel accepteren. Alles wat geweest is behoort tot het verleden, daar kun je niets meer aan veranderen. Geen schuldgevoelens, geen spijt, geen pijn of haat, enkel acceptatie. Door te accepteren dat het bij je verleden hoort kun je het loslaten en kost het niet langer nog energie in het heden.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
Dan is er maar één weg: de pijn in de ogen kijken en verdragen terwijl je er met je aandacht bij blijft. Het is nodig dat je onvoorwaardelijk 'ja' zegt tegen die pijn. Dat kan echter alleen als je de stilte in jezelf opzoekt om zo te kunnen voelen wat zich allemaal in je lichaam afspeelt.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Dit hoeft geen strijd te zijn, je kunt hebben wat je wilt, met verlangen, vertrouwen, positiviteit en verbeelding en laat het dan toe in je leven. Vertrouw erop dat als je iets loslaat, of het nou een persoon is of iets anders, als het voor je bestemd is, komt het naar je terug of komt het in je leven!
Als je je boosheid onderdrukt, is het goed om te gaan bewegen. Niet te fanatiek, want dan maak je opnieuw adrenaline aan. Gewoon letterlijk in beweging komen kan erg goed helpen om ook psychisch weer in beweging te komen. Misschien dat je dan eerst alsnog die boosheid voelt, die naar buiten wil.
Het is een soort heimwee naar het persoonlijk verleden. Vaak geeft het ons warme herinneringen aan vroeger. Het blijkt zelfs dat nostalgie kan bijdragen aan optimisme. De zelfverzekerdheid van mensen kan groeien door positieve herinneringen uit het verleden op te halen, omdat we ons daardoor beter gaan voelen.
In onze wereld is tijd chronologisch en komt vandaag vóór morgen. Maar deeltjes kunnen misschien heen en weer reizen en het verleden beïnvloeden. Zo is de grootste uitdaging van de natuurkunde op te lossen: het verenigen van Bohrs kwantummechanica en Einsteins relativiteitstheorie.
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
' Congenitale analgesie is, zoals de naam al doet vermoeden, een erg zeldzame aandoening. Dragers van deze (genetische) ziekte kunnen geen fysieke pijn voelen, waardoor ze vaak verwondingen oplopen zoals brandwonden, beenbreuken en andere blessures.
Met steun van mensen uit je onmiddellijke omgeving verloopt de traumaverwerking beter. Het tonen van begrip, een luisterend oor bieden en vragen stellen helpen in de trauma therapie. Soms helpt het in de trauma verwerking van de gebeurtenis door erover te schrijven.
Angst is een emotie die bij dreigend gevaar, echt of in het voorstellingsvermogen, een reactie prikkelt in het brein. Die kan leiden tot een automatische reactie: een vecht-, vlucht- of verstijf reactie.
Onverwerkte emoties kunnen allerlei gevolgen hebben. Zo kun je relatieproblemen krijgen en kunnen opgekropte emoties lichamelijke klachten als maagklachten en hoofdpijn tot gevolg hebben. Uiteindelijk kunnen opgekropte emoties er zelfs toe leiden dat je gedachten aan zelfdoding krijgt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.