Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.
Agressie en geweld kunnen verschillende vormen aannemen: Verbale agressie – uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder.
Onder mishandeling verstaan we niet alleen fysiek geweld. Ook geestelijke mishandeling, verwaarlozing, uitbuiting, seksueel misbruik, genitale verminking, sextortion en afpersing zijn vormen van mishandeling. Een veelvoorkomende vorm is huiselijk geweld (of partnergeweld). Ook kindermishandeling komt helaas vaak voor.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Overweeg je aangifte te doen van geestelijke mishandeling? Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Bewaar appjes, sms'jes, mailtjes, brieven en voicemails van de dader en houd een dagboek bij van wat er op welk moment is gebeurd. Met het bewijs kan de politie stappen zetten om de mishandeling te stoppen.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
Indien iemand slachtoffer wordt van psychische mishandeling kan hiervan melding of aangifte worden gedaan bij de politie. Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie (OM) om te bepalen of vervolging opportuun is…
Geen genegenheid
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging. Of hun gedrag is heel onvoorspelbaar, het ene moment lief, het andere moment afwijzend, waardoor een kind geen veiligheid voelt.
Je hebt last van woede-uitbarstingen, je reageert snel boos op anderen. Je snapt niet waarom je gevoelens zo sterk zijn of waarom je juist zo leeg voelt. Je voelt jezelf onbegrepen door anderen en onzeker over jezelf. Je hebt veel conflicten met andere mensen in je leven.
Verbaal geweld zijn uitingen die het doel hebben om een ander pijn te doen. Het is vaak een aanval op het zelfbeeld dat iemand van zichzelf heeft. Iemand uitschelden, bedreigen, verdenken, negatief zijn en een nare gebeurtenis uit het verleden telkens aanhalen zijn vormen van verbaal geweld.
Uit de rechtspraak volgt dat het bij mishandeling draait om het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel bij een ander. Een eenvoudige klap kan dus al mishandeling opleveren.
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is van emotionele mishandeling 'sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind.
Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum. Bij huiselijk geweld kan dit bewijs bijvoorbeeld bestaan uit een aangifte en een proces-verbaal van bevindingen van de politieagenten die bevestigen dat de aangeefster letsel had.
Waarom schreeuwen we? De mens schreeuwt omdat de woede uit het lichaam moet. Schreeuwen dient als een uitlaatklep en vermindert de spanning. Het is een oerreactie.
Een woedeaanval is een uitbarsting van emoties zoals boosheid, angst, nare herinneringen of bijvoorbeeld verdriet. Deze emoties zijn menselijk, we kennen ze allemaal. Maar bij een woede-uitbarsting is er een grens overschreden waarbij je deze emoties niet meer onder controle hebt.
Emotionele afstand uit een behoefte aan autonomie
Die nood aan ruimte en eigenheid wordt in de relatie op een negatieve manier geïnstalleerd. Namelijk door niet te praten, de ander uit de weg te gaan, je zin te doen, een ondoordringbare muur op te trekken.
En dit onvolwassen gedrag kent bijna altijd maar twee redenen. De Botton vertelt dat de twee redenen een laag gevoel van eigenwaarde en weinig vertrouwen in anderen zijn. Deze twee dynamieken zijn vaak al in de kindertijd ontstaan en kunnen zich op latere leeftijd op verschillende onvolwassen manieren uiten.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
'Bijvoorbeeld als je kind in een hoog klimrek zit: 'Kijk goed waar je je voet neerzet als je naar beneden gaat. ' Duw kinderen naar buiten, doe de deur dicht en laat ze lekker hun gang gaan, adviseert Van Rooijen. 'De Nederlandse psycholoog Dolf Kohnstamm noemde dit ooit 'liefdevolle verwaarlozing'.
Psychische verwaarlozing
Van emotionele verwaarlozing is sprake wanneer ouders langdurig tekort schieten in responsiviteit en het geven van positieve aandacht aan het kind. Wanneer ouders onvoldoende ouderlijk gezag uitoefenen of onvoldoende structuur bieden, is sprake van pedagogische verwaarlozing.
Het merendeel van de slachtoffers van mentale mishandeling kampt op latere leeftijd met klachten als een depressie, PTSS, een minderwaardigheidscomplex of zelfs met suïcidaliteit. Dit terwijl psychisch geweld nog niet dezelfde aandacht en erkenning krijgt als lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik.
Nederland kent vele slachtoffers van narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik wordt juridisch niet gezien als een misdrijf en is daarom nog steeds niet strafbaar gesteld. Dat moet echt veranderen, want complete levens worden erdoor verwoest. Er is een wetswijziging nodig.
Lichamelijk geweld is bedoeld om iemand aan te vallen of te verwonden. Hierbij kun je denken aan vuistslagen, slaan, steken, snijden, knijpen, bijten, duwen, stompen, trekken aan het haar, trappen, schoppen, spugen, urineren, wurgen.