De bosaardbei groeit vooral in bosgebieden en aan bosranden, meestal op enigszins vochtige zandgrond in gefilterd zonlicht. Hij plant zich vegetatief voort, wat betekent dat hij uitlopers vormt, waaraan weer planten gevormd worden. Ook deze planten kunnen weer uitlopers vormen.
De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan. Laat ze dus rustig hun gang gaan als er ruimte voor is.
Schijnaardbeien groeien graag op vochtige, voedingsrijke bodems. Ook tussen het gazon! De beste manier op deze bodembedekker te bestrijden is door de schijnaardbei met wortel en al te verwijderen.
Bosaardbei smaak
De smaak van bosaardbeitjes is zoet en heel intens. Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades. In een salade van botersla en verse geitenkaas.
De regio west Brabant/Antwerpen groeide uit tot het grootste aardbeienteelt gebied van Europa . Heden: Daar waar vroeger de aardbeien enkel in de zomermaanden werden geplukt, is de oogst tegenwoordig een jaarrond.
Waar zijn vader teelde op een oppervlakte van 0,1 hectare, beslaat het door Jan opgerichte bedrijf Royal Berry in het Gelderse Bemmel inmiddels een oppervlakte van zo'n 46 hectare. Zo goed als alle Hollandse aardbeien van ALDI zijn afkomstig van het bedrijf.
Vorige week is een enorme, in Israël geteelde aardbei opgenomen in het Guinness Book of Records. De aardbei weegt 289 gram en werd geteeld met behulp van de voedingsproducten van de Haifa Group, zo deelt dat bedrijf trots. De aardbei behoort tot de soort 229 en is ongeveer 17 cm breed en 12 cm lang.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is een echte fopneus. Hij lijkt qua uiterlijk ontzettend veel op de bosaardbei, maar qua smaak niet, want het is een droog vruchtje met harde pitjes. De schijnaardbei is gelukkig niet giftig, de enige schade die je oploopt is teleurstelling.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
1 Korona: het beste ras voor de liefhebber. De smaak van de vruchten is subliem, de vruchten zijn zacht en smeuïg De vrucht is zeer sappig, bij het bijten loopt het sap wel eens langs de kin.
Het stro zorgt ervoor dat de de vruchten schoon blijven én dat ze minder snel gaan schimmelen. Stro houdt de aardbeien droog en schoon en bovendien houdt het stro de bodem koeler, dus hoef je minder water te geven.
De oorsprong
Aardbeiplanten groeien al sinds de prehistorie in het wild in vele delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika, West-Europa en Azië. In die tijd werden ze wilde aardbeien genoemd van de soort Fragaria Vesca. Het zijn zeer geurige en kleine vruchten.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 15 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
Aardbeien uit de Krommerijn
De Krommerijnstreek is een gebied bij Utrecht waar van oudsher veel fruit verbouwd wordt.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten. En de aardbei is een schijnvrucht. De echte vruchten van de aardbei zijn namelijk de zaadjes, die moet je zien als een soort nootjes.
Robbens favoriete aardbei is de Favori. Deze is vanaf mei tot in de herfst verkrijgbaar. "Een stevige zoete aardbei, die de afgelopen drie jaar bij veel proeverijen als de best smakende aardbei uit de bus is gekomen. Ook veel restaurants kiezen voor dit ras."
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
In een supermarkt in Hongkong kan je de duurste aardbeien ter wereld kopen. Per stuk moet je maar liefst 168 Hongkong dollar (ongeveer 20 euro) neertellen.
China consumeert de meeste aardbeien
China, wereldwijd de grootste aardbeienproducent, eet het grootste deel van zijn oogst ook zelf op. In 2015 bedroeg de consumptie er maar liefst 3,3 miljoen ton aardbeien. Dat is 41 procent van de globale productie. Andere grote consumenten zijn de VS, Mexico, Turkije en Egypte.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.