Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen.
Lekker slurpen in Japan
In Nederland is het opslurpen van soep een echte no go; het wordt gezien als onbeleefd en vooral erg irritant. In Japan daarentegen geloven ze dat slurpen de smaak van het eten verbetert. Bovendien is het een indicatie dat je de maaltijd heerlijk vindt.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten? Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht. Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Cultuurverschillen: aan tafel
Dat is een belediging! In Brazilië vinden mensen het belachelijk als je met je handen eet, dus pak zelfs bij pizza en patat je mes en vork. In delen van het Midden-Oosten en India is het ongepast om met je linkerhand te eten.
Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen.
Glazen. De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder.
Doorgaans ligt het bestek voor het voorgerecht helemaal aan de buitenzijde van je bord. Naast het mes voor het voorgerecht ligt vervolgens de soeplepel, en helemaal aan de binnenkant vind je het bestek voor het hoofdgerecht. Bovenaan je bord ligt de dessertlepel- of vork.
Midden-Oosten en India
In sommige delen van het Midden-Oosten doe je veel met je handen. Wel belangrijk dat je het met de juiste handen doet. Zo houd je je rechterhand schoon, die gebruik je voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Aan tafel in China
Dit is een teken dat je het naar je zin hebt; Eet je bord niet helemaal leeg. Het restje eten dat je laat liggen geeft aan dat de gastheer goed voor je heeft gezorgd; Eet met chopsticks.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Het basisprincipe van de tafelmanieren luidt dat men zijn disgenoten geen overlast moet bezorgen. Vandaar het verbod op slobberen, eten met de mond open, smakken, praten met volle mond. Mensen vinden dat vies, zowel om te zien als om te horen.
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte.
Mes en soeplepel rechts van het servies
Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.
Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel. Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn. Je gebruikt hem dus niet als lepel.
Als we genoeg gegeten hebben, kunnen we neutraal zeggen “Ik heb genoeg”, informeel en niet volgens de etiquette “Ik zit vol” of deftiger “Ik heb mijn gevoeg”, maar “Ik heb mijn competentie” is in de woordenboeken niet terug te vinden.
moeten niet: leunen, noch over de tafel hangen, niet eten met de ellebogen op de tafel geplant, niet met open mond eten, niet smakken, niet slurpen, niet morsen, nimmer met de vingers de spijzen aanraken, niet praten met eten in den mond, niet drinken met eten in den mond, geen eten - ook geen kruimels - uit den mond ...
Maaltijden De Braziliaanse keuken is één van de betere in Zuid-Amerika. Het ontbijt is meestal vrij uitgebreid, met koffie, broodjes, beleg, cake en soms zelfs taart. Dit alles gaat vergezeld van vers fruit en vruchtensappen oftewel “Suco”.
Drinkwater. Het kraanwater in Brazilië is niet veilig om te drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
De voertaal in Brazilië is het Portugees, maar dat klinkt er net iets anders dan in Portugal. Het verschil zit voornamelijk in de uitspraak. Brazilianen 'zingen' meer, terwijl Portugezen vele klinkers inslikken.