Elke Nederlandse biologische boer krijgt ieder jaar een inspectie van Skal, waarbij wordt gecontroleerd of alles nog voldoet aan de biologische productieregels. Een biologische broccoli herken je aan het groene blaadje: het Europees biologisch keurmerk. Zo weet je zeker dat jouw broccoli ook écht biologisch is.
Broccoli (Brassica Oleracea)
De wilde Broccoli, een lange stengel met een paar kleine gele bloemknopjes, is door de mens gevormd tot de rijk gebloemde groente die we allemaal kennen.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen.
Broccoli is goed voor je hart, je ogen, het zou preventief tegen kanker helpen en houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem. Gezonde darmen hangen volgens Chatterjee ook samen met je mentale gezondheid.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is. Enneeuh: gooi de steel van de broccoli trouwens niet weg!
De vitamines gaan bij lang koken verloren. Het is daarom nóg beter om de gesneden broccoli te stomen in een pan met een stoommandje of zelfs rauw te eten. Wil je de 'bite' behouden, maar vind je broccoli rauw iets te hard? Kies er dan voor om de gesneden broccoli 4 tot 6 minuten te wokken of roerbakken.
Broccoli bevat scheikundige stoffen die een gunstig effect kunnen hebben in het menselijk lichaam. Sommige van die stoffen hebben een sterk antioxiderende werking, zoals polyfenolen, vitamine C en E.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Veel groenten vind je tegenwoordig overal in bio, ook in de supermarkt. Denk daarbij aan komkommer, tomaten, courgettes, aardappelen, uien, wortels, champignons of sla. Meer bijzondere groentesoorten kom je eerder tegen in de biowinkel, bij de bioboer of op de biomarkt, zoals warmoes, postelein, rammenas of aardpeer.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologisch scoort slechter
Voor biologische akkerbouw en veeteelt is meestal meer grond nodig. De opbrengst van teelten is soms wat lager, en dieren krijgen meer ruimte. Die grond kan dan niet meer gebruikt worden voor natuur of voor producten die het milieu minder belasten.
Rauw of gekookt, toch is broccoli een uitstekende bron van vitamine C. Slechts een half kopje (78 gram) gekookte broccoli biedt 84% van de referentie dagelijkse inname (RDI) – meer dan een halve sinaasappel kan bieden.
Broccoli is ZO gezond, dat je zult denken: waarom eet ik het niet dagelijks? Broccoli bevat wel 3 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Ook brengt het je darmflora in balans, beschermt je hartcellen en zit vol goede vezels.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.