Tweestemmig betekent dat er niet
Tweede stem zingen is een manier van zingen waarbij je met iemand anders twee verschillende zanglijnen zingt. Het zijn vaak zanglijnen die goed bij elkaar passen en lekker in het gehoor liggen.
Als je in dat geval een tweede stem moet bedenken, kun je de mannenstem bijvoorbeeld een octaaf hoger denken en van daaruit een tweede stem bedenken. Meestal zoek je naar voldoende (toon)afstand tussen de leadzang en het achtergrondkoor, maar soms ook niet.
Om meerstemmig te kunnen zingen is het belangrijk om de juiste noten te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld noten kiezen die perfect passen in het nummer dat je op dat moment speelt, maar die door het akkoord zelf nog niet gebruikt worden. Zingen in harmonie houdt in dat je twee, drie of meer noten tegelijk zingt of speelt.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
Dit doet men door woorden of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken, volgens een bepaalde melodie. Bij zingen veranderen of vervlakken klemtonen en tongval vaak. Een beoefenaar van de zangkunst in het algemeen heet een zanger(es) of vocalist(e).
Parlando (Italiaans: sprekend) is, in de muziek, een voordrachtstechniek waarbij een tekst niet gezongen, maar gesproken wordt. Parlando wordt onder andere in het country-genre en in het Nederlandstalige levenslied gebruikt.
Een goede zangtechniek zorgt ervoor dat jij volledige controle hebt over wat je stem doet. Je ademtechniek is ook erg belangrijk om de juiste toon te kunnen zingen, en vasthouden. Veel druk geeft een te hoge toon, onvoldoende ademsteun geeft een te lage toon. Stembanden zijn, net als spieren, te trainen.
Door een bepaald trillingsniveau van de stembanden wordt er lucht in beweging gebracht, en het geluid dat dan ontstaat is je stem. De trilling van de stembanden bepaalt de hoogte en het volume van je stem, zoals die in de basis is. Bij mannen zal die lager en luider zijn dan bij vrouwen.
Canon zingen oftewel een canon is een meerstemmige compositie en wordt als een van de meest strenge zangtechnieken gezien. De stemmen volgen elkaar vlak na elkaar op en imiteren elkaar door hetzelfde te zingen. dit hoeft niet perse in dezelfde toonhoogte of toonsoort te zijn.
Tweestemmig betekent dat er niet unisono (één klank) gespeeld of gezongen wordt, maar dat de ene muziekpartij andere noten uitvoert dan de andere muziekpartij. Een heel eenvoudige manier van tweestemmigheid is dat de ene zanger een terts hoger of lager zingt dan de andere zanger.
Velen nemen 3 registers aan, kopstem, middenstem en borststem. Anderen alleen kop- en borststem. Bij mannen spreekt men meestal van falsetstem of stemregister (ook wel fistelstem) i.p.v. kopstem. Een goede scholing van de stem verlangt in de eerste plaats een juiste diagnose van de stemsoort.
In een mannenkoor zingen bas, bariton, tenor 2 en tenor 1. Een vrouwenkoor bestaat standaard uit enkel alten (1 en 2) en sopranen (1 en 2). De zangstemmen met de aanduiding 1 vertegenwoordigen het hogere en die met de aanduiding 2 het lagere bereik van de betrokken stem. Zoek zangstem op in het WikiWoordenboek.
– Doe veel oefeningen die je bereik rekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld toonladders te zingen. Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet.
Polyfonie (uit het Oudgrieks: πολύς (polus), veel en φωνή (phōnē), klank, stem) is in de muziek gecomponeerde meerstemmigheid: het klinken van meerdere melodieën tegelijkertijd. Daarbij wordt bij zang iedere melodie ten gehore gebracht door een ander stemregister (sopraan, alt, tenor en bas).
Over het algemeen wordt de trilling in de stem veroorzaakt door een gebrek aan ademsteun. Wanneer je te weinig ademsteun hebt, ga je compenseren met de spieren in je keel. Als je last hebt van trilling is het daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of je buikademhaling en ademsteun wel goed gebruikt worden.
Er zijn weinig tot geen vrouwen te noemen die tenor kunnen zingen, maar Zarah Leander, Ruby Helder en Bally Prell zijn die namen die het hebben laten zien.
Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je toondoof bent. Je hebt moeite om muzieknoten van elkaar te onderscheiden met je gehoor. Je kunt geen toon houden als je zingt. Je kunt geen instrument bespelen, hoe vaak je ook oefent.
Voor oudere mensen is er helemaal geen limiet om zangles te nemen. Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker.
Misschien vind je jezelf niet goed genoeg. Misschien ben je bang dat anderen je niet goed genoeg vinden. Het kan werkelijk van alles zijn wat je tegen houdt om voor anderen te zingen of spelen, maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Je hebt te weinig vertrouwen in je eigen kunnen!
Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt.