Natuurazijn of schoonmaakazijn? Het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende.
Hoewel schoonmaakazijn niet bedoeld is om op te eten, kun je natuurazijn wél gebruiken als vervanger voor schoonmaakazijn. Voor alle tips die we hierboven hebben genoemd kun je ook gerust natuurazijn gebruiken. Natuurazijn is dus multifunctioneel en ook nog eens hartstikke goedkoop!
Je kunt jouw kleding wassen met azijn. Zowel T-shirts als sportkleding en al het andere dat je weer lekker fris en schoon wilt hebben. Maar, was met zowel azijn als een ander wasmiddel. Voor de frisse en fijne geuren waar we aan gewend zijn geraakt.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Natuurazijn of schoonmaakazijn? Het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Als wasverzachter kun je het beste (witte) natuurazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is veel sterker en dit zou de rubbers in de machine kunnen aantasten.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit.
De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Voeg een half kopje zuiveringszout of soda toe aan de witte was, en je witte t-shirts blinken weer als nieuw. Kook water met een paar schijfjes citroen, zet het vuur uit en week je t-shirt erin. Los een aspirine op in heet water en zet hiermee je witte t-shirt een nacht in de week.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Als je zachte handdoeken zonder droger wil krijgen, dan is schoonmaakazijn daar superhandig voor. Schoonmaakazijn werkt niet alleen goed bij het schoonmaken van het huis, maar kun je dus ook toevoegen aan je was! Azijn ontkalkt, ontvet en zorgt ervoor dat je zachte handdoeken krijgt.
Zuiveringszout – dit is geweldig om een muffe geur of zweetlucht uit kleding te krijgen en laat je kleren er bovendien helder uitzien. Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Door de hoge temperaturen worden stinkende bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect. Laat vervolgens het deurtje van de wasmachine een aantal uur open staan, zodat de trommel volledig op kan drogen.
Gebruik je niet graag wasverzachter voor je kleding of vind je dit te sterk ruiken? Je kunt azijn gebruiken om je kleding lekker zacht te maken. Azijn werkt als een natuurlijke verzachter en laat geen sporen of geuren achter. Giet 100 ml azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine.
Als de wasmachine stinkt, los je dat op door vetluis in de deurrubbers schoon te maken en de wasmachine op 60 graden leeg te laten draaien met machinereiniger. Reinig daarnaast het zeepbakje en het pluizenfilter, en laat de deur altijd open na gebruik.
Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Natuurazijn
Neem zeker natuurazijn en niet schoonmaakazijn, daar gaan de rubbers van kapot. Sluit de deur en giet minstens 200 ml natuurazijn in de trommel. Laat een kookprogramma draaien van 90 graden. Na afloop is je wasmachine weer zo goed als nieuw!