Ook dat is makkelijk te verklaren: een agent die een festivalganger fouilleert en drugs vindt, heeft meteen een ronde zaak. Het gemiddelde ophelderingspercentage voor alle misdrijven blijkt inmiddels gedaald tot 22,4 procent.
De druk op de politie bleef het afgelopen jaar groot. Zo steeg het totaal aantal misdrijven met 7% ten opzichte van 2021. Er werden in 2022 wel meer misdrijven opgelost (32%). Naast de stijging van het aantal misdrijven waren er klimaat- en stikstofprotesten, asielprotesten en geweld van hooligans.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2,4 procent van de Nederlanders met een migratieachtergrond wel eens verdacht is van een misdrijf. Bij inwoners met een Nederlandse achtergrond is dat maar 0,7 procent.
Het aandeel verdachten onder de Nederlandse bevolking is tussen 2005 en 2021 met 60 procent afgenomen. In 2005 was 1,9 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf, in 2021 was dat 0,8 procent. Bij alle generaties en herkomstgroepen neemt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 af.
Denk bij zware vergrijpen aan bijvoorbeeld een overval, diefstal of moord, maar ook deelname aan het verkeer onder invloed van alcohol en handel in drugs vallen onder zware vergrijpen. Lichtere strafbare feiten zijn bijvoorbeeld verkeersovertredingen, op verboden terrein lopen of openbaar dronkenschap.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.
Willem Holleeder (De neus)
Grote kans dat deze naam je bekend voorkomt, want Holleeder wordt ook wel de bekendste crimineel van Nederland genoemd. De bijnaam van deze crimineel is ''de Neus'' en heeft meegewerkt aan de ''Heineken ontvoering''.
1. Klaas Bruinsma. Bruinsma was de eerste echte drugsbaron van Nederland. Eind jaren tachtig was hij zelfs de grootste drugsbaron van Europa.
Van de 395 mensen die nu in vreemdelingendetentie zitten, zijn er 203 Marokkaan. Van der Burg weet niet hoeveel van de 203 Marokkanen in detentie er op korte termijn kunnen worden uitgezet, maar beloofde de Kamer daarover op korte termijn te rapporteren.
5,6 De onderzoekspopulatie betreft in totaal 32.400 15-25-jarige Marokkaanse mannen. Het onderzoek beperkt zich tot mannen omdat het percentage van misdrijven verdachte Marokkaanse mannen ruim vijf keer zo groot is als dat van Marokkaanse vrouwen (Jennissen & Besjes, 2012, 176-177).
Van alle asielzoekers in Nederland is tussen de twee en vier procent criminaliteitsverdachte. Ter vergelijking: van de Nederlandse bevolking zonder migratieachtergrond is dat één procent.
Moord en doodslag, of een poging daartoe, zijn misdrijven. Binnen ons Wetboek van Strafrecht behoort moord tot de categorie zwaarste misdrijven. Als iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd wordt, is sprake van moord.
Van de traditionele misdrijven wordt volgens het CBS gemiddeld 23 procent opgelost. Bij diefstallen is het oplossingspercentage 12, maar bij cyberincidenten gebeurt het vrijwel nooit dat een verdachte wordt opgespoord.
De 'ndrangheta wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste misdaadorganisatie in Italië en de wereld. Na de bloedige strijd in de jaren 90 heeft de Siciliaanse Cosa nostra, vanouds de machtigste misdaadorganisatie in het land, aan macht ingeboet doordat veel leden opgepakt zijn.
Jonge mensen plegen in verhouding tot oudere mensen veel meer criminaliteit. Veel daders beginnen als zij rond hun 15e of 16e jaar zijn en stoppen met het plegen van delicten rond hun 25e. Er zijn maar heel weinig daders actief na hun 25e jaar. Daarbij lijken allochtonen vaker dan autochtonen delicten te plegen.
Onder de grootste groepen jongeren met een migratieachtergrond is in 2022 het aantal verdachten nog steeds het hoogst onder jongeren met een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond (45,50 per 1.000 jongeren) en met 17,7 per 1.000 het laagst onder jongeren met een Turkse migratieachtergrond (Centraal Bureau voor ...
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Grote gemeenten hoogste percentage verdachte jongeren
Dat is 1,6 procent van alle jongeren van 12 tot 25 jaar. Tussen 2010 en 2018 is het aandeel verdachten onder 12- tot 25‑jarigen met meer dan de helft afgenomen. Na een stijging in 2019 is dit aandeel in 2020 en 2021 opnieuw afgenomen.
Met de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is de plaats voor meestgezochte crimineel ter wereld weer vrijgekomen.
Robert Dawes, grootste drugscrimineel van Europa, staat in Groningen voor de rechtbank: wie is deze man?
Pablo Emilio Escobar Gaviria (Rionegro, 1 december 1949 – Medellín, 2 december 1993) was een beruchte Colombiaanse drugsbaron, die een van de rijkste mensen ter wereld werd door zijn wereldwijde handel in cocaïne.