Toch is volgens het Italiaanse recept volle melk de beste voor cappuccino. Hierdoor wordt de smaak een stuk beter, waardoor het de authentieke cappuccino smaak krijgt. Daarnaast is een koffie verkeerd ook met melk. Hiervoor kun je dezelfde melk gebruiken.
Volle, koude melk
Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim. '
Koemelk. Koemelk is verkrijgbaar als houdbare of verse melk. Het hoge vetpercentage zorgt voor een romige smaak en lobbige structuur: ideaal voor latte art. Je schuimt het makkelijk op (vooral de houdbare variant) en het geeft een mooie glans aan het cappuccino-oppervlak.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk. Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken. Aan volle melk zijn extra eiwtten toegevoegd, waardoor dit nog beter schuimt.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Waarvoor wordt melk gebruikt in een koffiemachine? Melk kan voor verschillende soorten koffie gebruikt worden. De bekendste koffie met melk is een cappuccino en dit wordt gemaakt met melkschuim. De beste melk voor melkschuim is koude volle melk, omdat je dan het mooiste en lekkerste resultaat krijgt.
Chemisch gezien is de melk het romigst en het zoetst als de melk goed is opgeschuimd en een temperatuur heeft van 60°C. Een espresso zal deze temperatuur niet verder doen stijgen. Een cappuccino of een latte macchiato is dus niet kokend heet maar ongeveer 60°C.
Doe de (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan. Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
schuim de melk in een roestvrijstalen melkkan op tot circa 60 °C, zodat de melk een schenktemperatuur van 55-60 °C heeft en een schuimlaag zonder grote luchtbellen krijgt.
Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim.
Op zich kan iedere soort melk gebruikt worden, of je nou volle, halfvolle of magere melk gebruikt, het is dan vooral een kwestie van smaak. Het is het eiwit in de melk die de belletjes ondersteunt, dus elke melk schuimt, ook de populaire zuivelvrije melk als amandel of sojamelk.
Volgens voedingstechnoloog Jappie de Jong bevat volle melk van nature de juiste samenstelling om er lekker dik schuim van te kloppen. Het enige verschil is dat er aan opschuimmelk suiker is toegevoegd, maar je kunt natuurlijk net zo goed zelf de suikerpot erbij pakken.
Warme melk: 10 sec. Melkschuim: 14 sec.
Voor een rijke en zijdezachte cappuccino gebruik je best volle melk.
Je kunt heerlijk cappuccinoschuim maken met magere melk, halfvolle melk of volle melk en met biologische melk of notendrink. Als je een beginner bent, kun je overwegen om magere of halfvolle melk te kiezen. Maar als het om smaak gaat, is volle melk de beste melk voor opschuimen.
Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino. Vanwege de heerlijk dikke schuimlaag wordt een latte macchiato geserveerd in een doorzichtig glas: zo is de dikte van de schuimlaag extra goed zichtbaar.
De meeste barista's kiezen voor volle melk voor het perfecte melkschuim. In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter.
Gebruik altijd koude melk
Laat het niet buiten de koelkast staan voor je het gaat opschuimen, maar zet het voor die tijd júist in de koelkast. Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen.
Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit. Pak vervolgens de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.