Dus, hoewel we 25 jaar garantie geven op onze matrassen, raden we je toch aan je matras om de 8 à 10 jaar te vervangen.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Hoe lang is de garantie geldig? De garantie voor matrassen en bedonderdelen is geldig voor vijfentwintig (25) jaar vanaf de datum van aankoop. Als bewijs van aankoop is de oorspronkelijke kassabon vereist. De garantie voor elektrische motoren is geldig voor vijf (5) jaar vanaf de datum van aankoop.
Hun kwaliteit, duurzaamheid, prijs en comfort wordt vergeleken met dat van andere matrassen en gerangschikt in de matrassentest. Uit deze test van de Consumentenbond blijkt dat de matrassen van IKEA bijzonder zwak scoren. Ook onze review van IKEA-matrassen wijst op een gebrekkige kwaliteit.
Gemiddeld gaat een matras zo'n 8 tot 12 jaar mee maar dit is afhankelijk van de kwaliteit, de gebruikte materialen en het gebruik en onderhoud van het matras. Niet ieder matras is hetzelfde of van dezelfde materialen gemaakt. De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Een boxspring matras moet gemiddeld om de 10 jaar vervangen worden. Gebruik je een topmatras bovenop je matras? Deze gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Je boxspringonderstel gaat een stuk langer mee, zo'n 20 tot 25 jaar.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Onderhoud van je matras
Maak je matras en bedtextiel daarom regelmatig goed schoon met een zachte borstel. Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt.
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
We vinden het belangrijk dat je nieuwe matras comfortabel is en goed bevalt. Bij IKEA krijg je daarom 90 dagen de tijd om te bepalen of je tevreden bent met je keuze. Als je binnen 90 dagen vindt dat het niet de matras is die bij je past, kan je eenmalig de matras terugbrengen en een andere uitkiezen.
Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere. Is het probleem met het product uw schuld? Dan heeft u geen recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld.
Het is erg lastig om exact aan te geven wanneer je, je matras moet vervangen. Dit komt omdat de levensduur van je matras afhankelijk is van het type matras dat je hebt. Wij adviseren om gemiddeld na acht jaar je matras te vervangen.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Slapen op een verkeerd matras heeft negatieve gevolgen voor de lage rug. Een matras dat geen goede ondersteuning voor de rug biedt versterkt een slechte slaaphouding, overbelast de spieren en helpt de wervelkolom niet in een rechte lijn, allemaal dingen die lage rugpijn kunnen verergeren.
De Consumentenbond over het Lidl Meradiso matras. De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft.
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.
Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een matras gemiddeld 10 jaar. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar.
Een boxspring is meestal standaard iets hoger dan een gewoon bed, wat het in- en uitstappen makkelijker maakt. Hoewel bovenop de boxspring nog jouw eigen matras komt, zorgt de verenstructuur in de bedbodem voor een uitstekende ventilatie. Een boxspring is hygiënisch in je slaapkamer.
Over het algemeen is de gemiddelde technische levensduur van een boxspring 20 tot 25 jaar. De exacte levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de mate waarin je je bed onderhoudt en reinigt.