Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.
Steenmarters zijn bovendien nuttige dieren (ze vangen veel muizen en ratten die vaak overlast veroorzaken).
Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding). Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien. Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken.
De kerkuil is een veel voorkomende roofvogel met zowel witte als bruine veren. Deze roofvogel heeft een uitstekende manier van jagen. Zijn dieet bestaat onder andere uit allerlei muizensoorten en ratten. Tijdens de jacht gebruikt hij onder andere zijn scherpe klauwen om zijn prooi te vangen.
Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis.
Ratten verjagen met geuren
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Ratten verjagen met azijn: ratten haten sterke, zurige geuren zoals die van azijn. Dompel watten onder in gewone azijn en verspreid ze op de plekken waar ratten komen. Vervang de watten wanneer ze opgedroogd zijn.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vindt u bijvoorbeeld in de aarde in uw tuin. Of u vindt bruine vlekken om een opening in uw muur. Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Ratten zijn nachtdieren en slapen of verbergen zich meestal overdag in hun holen, ondergronds of binnenshuis. Als hun voedsel schaars of bijna op is, gaan ze wel op pad overdag.
Een rattennest is vaak eenvoudig te herkennen. Een rattennest lijkt het meest op een vogelnest. Echter is deze vaak platter en minder netjes afgewerkt. Het nest is een samenraapsel van verschillende materialen.
Sommige toonhoogtes worden door ratten als vervelend ervaren. Als de plaagdieren langdurig deze geluiden horen zullen ze op zoek gaan naar een andere plek. Hierdoor is het gebruik van ultrasoon geluid een effectieve manier om ratten te verjagen. Daarnaast is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter.
Met de elektrische rattenval van Edialux kan je ratten en muizen op een diervriendelijke manier doden. Wanneer ze naar het lokaas in de val gaan krijgen ze een korte krachtige schok waardoor ze onmiddellijk dood zijn. Je kan de val vervolgens opnemen om de dode rat of muis te verwijderen.
Tegen welke geuren kunnen ratten niet? Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille.
De ratten komen op het vogelvoer en de vetbollen af. Je hebt kippen in de tuin en hun eten wordt ook regelmatig ingepikt door ratten.
Ratten zijn overdag actief
Er kunnen twee oorzaken zijn waarom je de rat overdag tegenkomt. De eerste oorzaak is dat het de afgelopen nacht te koud was voor de rat om naar buiten te komen. De rat besluit om alsnog voedsel te verzamelen als het warmer is. De tweede reden is dat de rattenpopulatie te groot is.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
In de winter kunnen ratten moeilijk aan eten en warmte komen. Ze vinden die dan helaas in gebouwen, waar ze via gaten, kieren, scheuren, leidingen, daken en ventilatieopeningen naar binnen kunnen komen. Een opening van 2 cm volstaat al. Soms kruipen ze ook onder hekken door.
In de regel geldt dat de verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt als er sprake is van een rattenplaag in een publieke ruimte of omgeving. Wanneer je ratten zich bevinden op je eigen grondgebied dan ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten.
Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.