De afkortingen van textiel die de meeste mensen wel kennen, komen het vaakst voor op kledij of op de stofkartonnen in de stoffenwinkel: CO = Katoen.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden. Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
Lyocell / Tencel
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Goede kwaliteit stoffen behouden hun vorm.
Bij rekbare kledingstukken kun je dat testen door een rekbaar deel van het kledingstuk te pakken, eraan te trekken en weer los te laten. Verliest het zijn vorm, dan is de kans groot dat het item er na een paar keer wassen en dragen niet meer hetzelfde uitziet.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal, gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn; deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel.
Viscose is een kwetsbare stof die makkelijk te verven is, maar daardoor ook makkelijk verf verliest. Nieuw viscose textiel dient daarom ook altijd een paar keer apart gewassen te worden. Dit textiel gaat namelijk 'bloeden', waarbij de nieuwe verf afgeeft en het water kleurt.
valt soepel. heeft vaak een mooie glans (katoen is vaak matter) is zeer geschikt voor zomerse stoffen. wordt ook wel rayon genoemd.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
De shirtjes waar je eerder in gaat ruiken en zweten zijn waarschijnlijk polyester. En de shirtjes waar je minder last mee heb zijn waarschijnlijk van katoen. In beide gevallen gaat het om de grootste hoeveelheid, hoe meer katoen hoe beter, daar er veel mixen zijn.
Katoen – altijd goed
Katoen is 100% natuurlijk materiaal en wordt vervaardigd uit de pluizen van de katoenplant. Door de hoge productieaantallen van katoenen dekbedovertrekken zijn de kosten relatief laag. Heb je een kleiner budget, dan is katoen dus een goede optie.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort. Gelukkig vind je kledij in deze natuurlijke materialen tegenwoordig niet alleen in het duurdere segment.