Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
De hogeschool is veel gemakkelijker dan universiteit! We zouden liever in plaats van 'gemakkelijker' willen spreken van 'anders'. Door de groepswerken, projecten, stages, enz. op de hogeschool, is ook daar de werkdruk en het werktempo hoog.
Op een universiteit volg je wetenschappelijk onderwijs (wo); dat is vooral gericht op theorie en onderzoek. Je duikt diep in bepaalde onderwerpen. Het hoger beroepsonderwijs (hbo) op hogescholen is praktischer van aard. Je leert ook vaardigheden die je later in je beroep nodig hebt.
De theoretische studielast is per jaar 1680 uur. Bij 42 werkweken per jaar is dit 40 uur per week. Uit onderzoek (Database Studiekeuze Informatie van de Keuzegids Hoger Onderwijs) blijkt dat dit alleen gehaald wordt door Bètastudenten en studenten aan medische opleidingen.
Hoe hoog moet je IQ zijn voor de universiteit? In academische kringen kan nog wel eens worden neergekeken op mensen met een IQ beneden de 117. Echter, de gemiddelde score binnen een bevolking is 100, dus iedereen met een score boven de 100 is officieel al 'begaafd'.
Universiteit is het hoogst haalbare, en 4 andere opleiding-clichés.
Kosten. Hoger onderwijs is niet goedkoop. Voor je een keuze maakt, is het belangrijk uit te zoeken hoeveel de opleiding in totaal zal kosten. Het inschrijvingsgeld is iets lager voor hogescholen dan universiteiten.
Kun je met een associate degree naar de universiteit? Met alleen een diploma van een associate degree voldoe je niet aan de vooropleidingseisen van een studie aan de universiteit. Tenzij je vóór je associate degree-opleiding het vwo hebt gedaan natuurlijk, want een vwo-diploma geeft toegang tot wo-studies.
Master. Met een academisch bachelordiploma kan je je inschrijven voor een masteropleiding. Heb je een professioneel bachelordiploma? Dan kan de hogeschool (School of Arts en Hogere Zeevaartschool) of universiteit je toelaten tot een masteropleiding als je met succes een schakelprogramma voltooit.
De studies aan de Hogeschool Inholland en Hogeschool Utrecht scoren het laagst in de ranglijst van Nederlandse hbo's. Voor de Utrechtse hogeschool en Inholland is het niet de eerste keer dat de instellingen onderaan bungelen. Zo ook vorig jaar en het jaar daarvoor.
Op de arbeidsmarkt heb je met een (hoger) diploma sowieso een streepje voor. Dat is telkens weer de conclusie van het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB. Uit recente cijfers (rapport 2020) blijkt dat meer dan 30% van de schoolverlaters zonder diploma of getuigschrift na één jaar nog steeds werkzoekende is.
Moet een student verplicht aanwezig zijn in de lessen? Aanwezigheid tijdens de lessen is in principe niet verplicht, maar het niet aanwezig zijn tijdens lessen wanneer er permanente evaluatie is, kan (zware) gevolgen hebben voor de student (bijv. geen score op een bepaald onderdeel).
Burgerlijk ingenieurs zijn gemiddeld de slimste van alle studenten. Helemaal onderaan de IQ-rangschikking staan de toekomstige kleuteronderwijzers. Burgerlijk ingenieurs hebben gemiddeld het hoogste IQ. Bio-ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en informatici staan op de tweede plaats.
In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid. Ook het aandeel 15- tot 75-jarigen dat een bacheloropleiding als hoogst behaald onderwijsniveau heeft, is in deze periode gestegen.
Om te starten met een bacheloropleiding of -cursus heb je geen diploma nodig en je hoeft geen toelatingsexamen te doen. De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent. Onze cursussen zijn op academisch niveau. Dit betekent dat je over voorkennis en ontwikkeling op havo/vwo-niveau moet beschikken.
Leiden wordt de duurste, met tarieven vanaf 14.700 euro.
Het collegegeld is bij alle door het Rijk bekostigde hbo's en universiteiten hetzelfde (wettelijk collegegeld). Dit kan hoger zijn als een student een tweede studie volgt op hetzelfde niveau, dus bijvoorbeeld twee bacheloropleidingen tegelijkertijd. Dan betaalt de student het instellingscollegegeld.
Als u studeert aan een universiteit of hogeschool moet u collegegeld betalen. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van uw situatie af welk collegegeld u betaalt.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.