Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt. Als je urgent woningzoekende bent, mag je een woningaanbod niet weigeren.
Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien. Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering.
Voorbeelden om een urgentieverklaring te krijgen
U moet om medische redenen verhuizen naar een sociale huurwoning. Uw gezin is te groot voor uw oude woning. Uw verhuurder laat uw oude huis slopen. U bent asielzoeker met een verblijfsvergunning.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
U voldoet niet aan alle randvoorwaarden die er voor een urgentie gelden, zoals: – u reageert bijvoorbeeld niet op alle passende woningaanbiedingen in alle regiogemeenten. – u heeft er niet voldoende aan gedaan om uw woonprobleem te voorkomen of zelf op te lossen.
Als u geen urgentie krijgt toegewezen, gaat u via de 'gewone weg' op zoek naar een woning. Dat doet u via Wooniezie. Of misschien is flexwonen wel iets voor u! Als u het niet eens bent met het besluit van de Urgentiecommissie, kunt u bezwaar maken.
Het Leger des Heils heeft voor al deze mensen maatschappelijke opvanglocaties door heel Nederland. Ook organiseren wij crisisopvang voor mensen die wegens omstandigheden ineens geen woonplek meer hebben. De laagdrempeligheid in de opvang zorgt ervoor dat kwetsbare, zorg mijdende mensen, beter in beeld blijven.
De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Urgentie via huisarts
U komt dan ook alleen in aanmerking wanneer de situatie waarin u verkeert ernstig genoeg is. Door uw huisarts om een overzicht te vragen met al uw aandoeningen kunt u aantonen dat het voor u nodig is om urgentie te krijgen. Dit zal u helpen en de kans vergroten bij het doen van de aanvraag.
Een urgentieverklaring is voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een nieuwe woning, bijvoorbeeld omdat uw huidige woonsituatie verband heeft met psychologische problemen. Het kan ook zijn dat u zich niet meer kunt voortbeweging in uw huidige woning door permanente lichamelijke beperkingen.
Een SHM heeft het recht om inwoners van de gemeente voorrang te geven. Dit staat bepaald in het interne toewijzingsreglement van een SHM. Wanneer kan deze voorrang gelden? U woonde de voorbije 6 jaar minstens 3 jaar in de gemeente, waarin de beschikbare woning ligt.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden. Zonder woning ben je dus voordeliger uit.
Dak- en Thuislozenloket
De gemeente helpt u graag. Bijvoorbeeld door samen met u uw situatie te verbeteren. Met een slaapplaats, een briefadres of met een uitkering. En hulp bij het vinden van werk.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
De maatschappelijke kost van dakloosheid ligt vandaag ergens tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon. De kost om mensen van straat te halen, varieert van 33.000 tot 70.000 euro per jaar per persoon. Het gaat dus om een min of meer gelijkaardig kostenplaatje.
Kansfonds zet zich in voor de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in onze samenleving. Wij doen dat door plaatselijke initiatieven te steunen, in de buurt of in de wijk, waarin mensen thuisgeven.
Veel hulpverleners raden af om zomaar geld te geven aan daklozen. Ze zullen het wel besteden aan drugs of alcohol, klinkt het dan. Iemand die bedelt, weet niet wat goed voor hem is. Dus loop die bedelaar voorbij en gooi je wisselgeld in de collectebus van een goed doel.
In een tentje in de bosjes van een park, met een slaapzak in een portiek of op een stuk karton op een gesloten caféterras, in de grote steden lijken steeds meer daklozen buiten te slapen.
of slapen op straat verboden is, hangt af van de gemeente. een gemeente kan een dergelijk verbod opnemen in de apv. ( algemene plaatselijke verordening). echter niet elke gemeente heeft dit geregeld.
City Shower wil op drie plekken in Rotterdam douches neerzetten waar mensen zich tóch kunnen wassen als ze geen huis hebben. DEHAVENLOODS Almin heeft al een heel circulair plan klaarliggen. “Het douchewater is regenwater dat gefilterd wordt zodat je het niet kunt drinken maar jezelf er wel mee kunt wassen.
Stap 1: zoek huurwoningen in uw omgeving
Woningcorporaties bieden huurwoningen aan. Zoek op internet naar huurwoningen. Soms kunt u ook langsgaan bij de balie van de woningcorporatie. Om te reageren moet u zich eerst inschrijven bij de woningcorporatie.
Urgentie in persoonlijke noodsituaties
Het zijn niet altijd lichamelijke beperkingen die maken dat een andere woning nodig is. Soms is er een persoonlijke noodsituatie waardoor iemand met spoed een andere woning nodig heeft. In sommige gevallen kunt u dan urgentie aanvragen.
U kunt een woning altijd weigeren, behalve als u reageert met een urgentie. Heeft u een urgentie en wilt u een woning weigeren? Neem dan meteen contact op met de organisatie die uw urgentie heeft verstrekt. Een weigering kan namelijk gevolgen hebben voor uw urgentie.