Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je maximaal 1 stuks handbagage meenemen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig.
Gewicht handbagage
Bij veel maatschappijen is het gewicht voor handbagage maximaal 10 kilo, maar vlieg je met KLM dan mag je 12 kilo handbagage meenemen. Kijk je bij EasyJet, dan gelden wel bepaalde afmetingen, maar geen maximaal aantal kilo's. Corendon maakt het inpakken extra uitdagend met maximaal 7 kilo handbagage.
Je mag kosteloos één stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 35x36x20cm. De handbagage mag maximaal vijftien kilo zwaar zijn en je moet in staat zijn de handbagage zelf in het vak boven je te plaatsen.
Geschikt voor een weekend weg, of zakenreis. Je mag meestal niet meer dan 10 kilo meenemen. Vliegmaatschappijen hanteren vaak verschillende maximale afmetingen. Koffer mag (meestal) mee aan boord van het vliegtuig.
40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 x 40 x 20 cm en het gewicht maximaal 10 kg.
Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
Hoe zit het met een grote rugtassen voor backpackers? Als deze binnen de maten vallen (55x35x25) kan deze rugtas mee als handbagage. Anders moet de rugtas als ruimbagage of in extreme gevallen (vuistregel: als de lengte + breedte + diepte meer is dan 203 cm) als uitzonderlijke bagage.
Als de handbagage te zwaar is, mag die worden toegevoegd aan de ingecheckte ruimbagage. Die luchtruimbagage tot 23 kilo zit in de prijs van het ticket, en is maximaal 90 x 75 x 43 centimeter.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Wat is handbagage? Handbagage is de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig, zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera's.
Hoewel KLM bekend staat tolerant om te gaan met de hoeveelheid handbagage, en men meestal niet moeilijk doet om een tasje extra, lijkt hier nu verandering in te komen. Zowel tijdens het inchecken als boarden zal er strenger gecontroleerd worden op de hoeveelheid handbagage.
De meeste airlines houden 55 of 56 centimeter hoogte als maximale hoogte aan. Ongeveer 30% hanteert 35 centimeter als maximale breedte, terwijl 2 op de 10 airlines een maximale diepte van 20 centimeter als regel stellen. Met de afmeting 55x35x20 centimeter (inclusief wieltjes!)
Handbagage: Je mag 1 stuk handbagage van 55x40x25 centimeter en max. 10 kg meenemen. Neem je daarnaast bijvoorbeeld ook een laptop of kleine handtas mee, zorg er dan voor dat ze bij de rest van de handbagage ingepakt kunnen worden.
Een kleine koffer met een hoogte die onder de 56 cm valt is geschikt om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig.
Als je 2 weken naar een zonnige bestemming gaat, dan kun je rekenen op 10 kilo bagage per persoon (mits je slim inpakt). Een koffer waar 20 kilo in past, zou dan voldoende moeten zijn voor twee personen.
Stofgewicht wordt gemeten in gram per vierkante meter. Denim wordt doorgaans geweven in gewichten tussen 113 tot 425 gram.
Als je het wilt weten om je aangekleed te kunnen wegen: dan rekenen we ongeveer 1,5 kg extra voor kleding. Dat kan je te weten komen door eerst in je ondergoed op de personenweegschaal te gaan staan, daarna de spijkerbroek aan te trekken en het verschil in gewicht uit te rekenen.
Dikke jassen zijn een stuk zwaarder dan een dun t-shirt. Maar gemiddeld gezien is een kilo kleding bijvoorbeeld: 3 spijkerbroeken, 10 t-shirts of 5 jurken.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
De handbagage wordt gecontroleerd met een CT-scan. Alle voorwerpen zoals vloeistoffen, laptops en andere elektronica mogen in de handbagage blijven zitten. Het kan zijn dat de beveiligingsbeambte een extra controle wil doen.
Bij het inchecken op de luchthaven moet je jouw handbagage op de bagageband leggen. De rugzak of trolley wordt in dat geval gewogen. Kom je boven een bepaald gewicht uit? Dan mag jouw tas of koffer niet mee als handbagage.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Mocht je alleen een koffer inchecken dan kan je dagelijkse schoudertas wel meenemen als handbagage. Je moet toch ergens je telefoon en paspoort in doen. Het mag duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar een rugtas als handbagage. Maar het ligt ook aan het type vakantie.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.