De zeewiersoorten dulse, nori, zeeaster, IJslands mos, arame, blaaswier, hiziki, gladgesteeld vingerwier, kelp/kombu, suikerwier, en wakame zijn in Europa toegelaten omdat ze al lang gebruikt worden en als veilig beschouwd.
Arame, hijiki en wakame bevatten tenminste tien keer zoveel calcium als melk, zeesla vijfentwintig keer meer ijzer dan vlees. De beschikbaarheid voor het lichaam van het eiwit in zeewier is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70% opgenomen wordt door het lichaam.
Teveel jodium is schadelijk, en je zit al snel aan de aanvaardbare dagdosis als je vaak of veel zeewier eet. Uit Australisch onderzoek blijkt dat het jodiumgehalte vooral in bruinwieren als kelp, kombu en wakame erg hoog kan zijn.
Zeewier is een verzamelnaam voor sommige groepen algen. Het zijn meercellige plantachtige organismen die in zee leven en net als planten uit wortels, stengels en bladeren bestaan. Er zijn meer dan 500 soorten eetbaar zeewier die vooral populair zijn in de Japanse of Koreaanse keuken.
Er zijn zo'n 500 eetbare soorten, waarvan bruinwieren (bijvoorbeeld kombu/kelp, wakame, hiziki en zeespaghetti), roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla) belangrijke groepen zijn. Zeewieren kunnen een goede en duurzame vegetarische keuze zijn, mits ze niet te veel vervuild zijn.
Zeewieren en algen zijn een goede bron voor ijzer en eiwitten. Algen bevatten daarnaast ook visvetzuren en vitamine B1, terwijl zeewieren een uitstekende bron zijn van fosfor, calcium, jodium, magnesium, vitamine B, natrium en kalium.
Als je weinig brood eet en geen visliefhebber bent, kun je zeewier gebruiken om een tekort te voorkomen. Maar te veel zeewier is ook niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.
Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor. Di groene goedje is een supplement verkrijgbaar in poeder- en pilvorm. Makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden dus.
Vers of gedroogd zeewier is een mooie aanvulling op het dagelijks menu. Uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer: 'Een belangrijke reden waarom zeewier bijdraagt aan een gezonde voeding, is dat het veel mineralen en vitaminen bevat, die gemakkelijk geabsorbeerd kunnen worden door het lichaam.
Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's. De calorische waarde van zeewier is vergelijkbaar met die van andere voedingsmiddelen. De waarde verschilt per soort en varieert van 120 tot 140 kCal per 100g gedroogd wier. Dat is vergelijkbaar met geroosterde kip.
Het is gezond, niet duur, duurzaam en ontzettend smaakvol: zeewier zou het voedsel van de toekomst moeten worden, als het Toine Wilke, de Zeewierman, ligt. "Het groeit gratis en voor niets in de zee", vertelt hij in Mangiare!. "Het is een heel mooi natuurproduct. Het barst van de voedingsstoffen en van de smaak."
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Zoals de meeste zeegroenten heeft wakame een ziltige umami smaak. Wakame is erg gezond: de zeegroente is namelijk (onder andere) rijk aan voedingsvezels, calcium, eiwitten, magnesium, vitamine A, C en K!
Dit zeewier en andere Aziatische smaakmakers koop je bij Amazing Oriental. In onze winkels, verspreid door heel Nederland, vind je meer dan 10.000 A-merken uit verschillende Aziatische landen.
Zeewier zit boordevol gezonde voedingsstoffen, met name vitamines en mineralen. De hoeveelheden variëren per soort en zijn zelfs afhankelijk van het seizoen. Zeewier is bijvoorbeeld een goede bron van ijzer. Sommige soorten zeewier bevatten zelfs meer ijzer dan eenzelfde hoeveelheid vlees of spinazie.
Spirulina is bestempeld als veilig
Dit betekent dat gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden wanneer zij zich houden aan de aanbevolen doseringen. De beschreven bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn, komen soms voor bij mensen die net beginnen met Spirulina.
Voor de Spirulina producten van Spiruella raden we aan om 1 tot 2 keer per dag 3-4 gram Spirulina poeder (1 theelepel is ongeveer 2 gram) te gebruiken of 1 tot 2 keer per dag 2 tot 6 Spirulina tabletten (500mg). Dit is de aanbevolen dosering voor een volwassene.
Het stimuleert de doorbloeding, bevordert de celstofwisseling van de huid en voert afvalstoffen en overtollig vocht af. Zeewier is een rijke bron van natuurlijke vitaminen, mineralen en oligo-elementen; actieve bestanddelen die gemakkelijk door het lichaam opgenomen worden.
Vermindert pigmentatie: De antioxidanten in zeewier (o.a. in vitaminen B and C) helpen om de huid te herstellen nadat deze (te) lang is blootgesteld aan zonlicht. De bioactieve componenten in zeewier kunnen UV straling absorberen en beschermen de huidlaag tegen huidveroudering-door-UV straling.
Zeewieren vallen onder de macroalgen, zij worden ook wel de planten van de zee genoemd. We kunnen ze goed verteren en kunnen daarom ook vers worden gegeten.
Nederlands wier
Het is een heerlijke smaakmaker en prima vervanger van keukenzout. Strooi het over de salade, vis, soep, vis en vlees (aan het eind van de bereiding) voor een heerlijk zilte smaak. Als je voor het eerst zeewier gaat gebruiken, raden wij af om kombu als groente(alternatief) te serveren.
Zeewier lijkt door de bladeren en stengels dan ook meer op planten. Net als algen bevat zeewier zowel EPA als DHA, en dan ook nog in grote hoeveelheden. Omega 3 gehalte per 100 gram: 88 mg EPA en DHA (gecombineerd).
Zeewier kun je kopen bij natuurwinkels, grotere supermarkten en toko's. Het assortiment varieert, meestal kun je gedroogde wakame en gedroogde nori kopen. Wakame is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen.