Voor uw huis en hypotheek hoeft u in beginsel niets te doen. Die kunnen gewoon alleen op uw naam blijven staan, dat is geen probleem. Trouwt u in gemeenschap van goederen, dan worden al uw bezittingen en schulden automatisch van u samen.
Om voor 1% mede-eigenaar te worden van een huis heb je een koopakte en een leveringsakte nodig. Normaal gezien maakt de makelaar de koopakte en maakt de notaris de leveringsakte. In deze situatie kun je beide documenten door de notaris laten maken.
Mede-eigenaar huis worden
Wil je wel dat het huis en de hypotheek van jullie allebei zijn? Dan kun je twee dingen doen: Een geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen aangaan. Het eigendom van de woning en de hypotheek omzetten naar jullie beiden.
Veel mensen gaan eraan voorbij, maar toestemming van de verhuurder of de hypotheekverstrekker is vereist als u iemand in huis wilt nemen. Zéker als u een sociale huurwoning heeft, verdient dit aanbeveling.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
als u iemand in huis neemt zonder een geldige verblijfsvergunning, dan vervalt uw eigen huurtoeslag vanaf het moment dat deze persoon zich formeel heeft ingeschreven op uw adres. Het is dus raadzaam hier voorzichtig mee te zijn als u huurtoeslag ontvangt.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.
Het enige wat moet worden betaald zijn de kosten van de notaris voor de opmaak van het huwelijkscontract. Het gaat om enkele honderden euro's. Andere kosten zijn er niet. Je moet dus geen registratierechten betalen, geen kosten van aktes bij de notaris en diens meer.
In principe is het maximum aantal personen vier. Dus wil je samen met je vriend of vriendin een woning kopen dan kun je beide inkomens gebruiken. Het eerste inkomen telt voor 100% mee en het tweede inkomen voor 90% in de hypotheekberekening. Vanaf 2023 telt het tweede inkomen ook voor 100% mee.
Elke mede-eigenaar kan zijn privéruimte naar eigen behoefte gebruiken. Wel moet hij het reglement van de mede-eigendom naleven en mag hij geen overlast veroorzaken voor de buren. Een mede-eigenaar mag zijn eigendom verkopen of weggeven. Hij kan zelf zijn intrek nemen of hij kan de eigendom verhuren.
Wanneer iemand je vraagt om voor jou een huis te kopen, zal je wellicht vreemd opkijken. En toch gebeurt het vaker dan je denkt. Een huis kopen in naam van iemand anders is geen vage of louche constructie, maar volledig rechtsgeldig. Dat kan met een commandverklaring.
Hypotheek op 1 naam zetten
Als één van jullie in het huis wilt blijven wonen, koop je de ander uit en neem je de hypotheek over. Als je dit hebt afgerond is de ander niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en staat de hypotheek op 1 naam.
Tot in de jaren '90 was het populair om je woning alvast op naam van de kinderen te zetten. Dankzij een paar fiscale wijzigingen is het nu niet meer aantrekkelijk om mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. En na 1 januari 2023 wordt het nog nadeliger dan het nu al is.
Het eigendomsbewijs is het officiële bewijs dat jij de eigenaar van het huis bent. Toch hoort het eigendomsbewijs bij het huis; bij de overdracht wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan de volgende eigenaar. Het eigendomsbewijs is door het Kadaster gewaarmerkt.
Ja, je mag 2 huizen op je naam hebben. Dit is bijvoorbeeld handig bij verhuizen. Er is verder geen limiet aan hoeveel huizen je op jouw naam mag hebben.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, de woning zelf verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over uit elkaar gaan? Vraag dan hulp aan een mediator. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. De mediator neemt geen beslissingen.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
U mag uw ex-partner uit de woning zetten als uw ex-partner geen mede-eigenaar is van de koopwoning. Het kan zo zijn dat de ex-partner weigert om de woning te verlaten. In dit geval mogen de sloten van de woning worden vervangen, zodat de ex- partner geen toegang meer heeft tot de woning.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Samen wonen, samen huren
Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'. Hij of zij heeft geen recht op de woning en zal deze samen met u moeten verlaten bij het einde van de huurovereenkomst.
Toch naar de politie gaan. Dat u hem illegaal onderdak heeft geboden en toch toelagen van de belasting heeft ontvangen is uw eigen beslissing geweest. Als dit al uitkomt is het niet meer dan terecht dat u alsnog terugbetaalt. als u uw ex uit huis wil krijgen moet u aangifte doen wegens huisvredebreuk of zoiets.