Tegels in de wc en badkamer maakt u schoon met een ontkalker indien er kalkaanslag aanwezig is. Indien de tegels vet zijn dient u deze eerst schoon te maken met een ontvetter. Als uw tegels nog redelijk schoon zijn kunt u ook schoonmaakazijn gebruiken.
Industriële zeep is wel vaak effectief, zeker de modernere soorten. Ze lossen het vet echt op en verschralen de ondergrond. Dat is precies het effect wat je nodig hebt.
Azijn, gemengd met water in een verhouding van 1: 2 of 1: 1, afhankelijk van de mate van vervuiling, kan ook betrouwbaar zijn. Je weet al hoe je vet van de tegels in je keuken verwijdert, maar de beste manier om ze schoon te houden is door ze regelmatig te reinigen.
Voor het ontvetten van het oppervlak kun je het beste Alabastine Verfreiniger gebruiken. Gebruik hierbij warm water en een schone doek om de tegels goed te boenen. Schuur vervolgens het oppervlak grof op met P80-P120 schuurpapier en ontvet het oppervlak nogmaals op dezelfde manier.
All you need is schoonmaakazijn
Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels. Laat dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Ook bij allesreiniger zit er te veel vet in het product verwerkt waardoor jouw verflaag niet goed kan hechten aan het oppervlak. Wil je zo lang mogelijk van jouw geverfde object of oppervlak genieten? Begin dan bij een goede ontvetter of schoonmaakmiddel.
Ontvetten voor schilderen kan zowel met ammoniak als schoonmaakazijn, al heeft het tweede middel de voorkeur. Deze middelen kun je voor elk materiaal gebruiken. Ammoniak is een goede ontvetter, maar is wel schadelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn werkt bijna net zo goed als ammoniak en is niet schadelijk.
Ontvet oude verflagen goed met een verfontvetter zoals Universol of St. Marc Verfreiniger (naar ons idee de beste ontvetter) (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking) of ammoniawater (ontvetten met ammoniak). Pas daarna ga je de oude verflaag opschuren.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Wat lost het beste vet op? Ontvetten met azijn Een azijnoplossing helpt je dat vet schoon te maken op een natuurlijke manier: Maak een oplossing van 1 deel (schoonmaak)azijn op 4 delen water. Laat de oplossing 5-10 minuten op de vetvlekken inwerken. Spoel het af met schoon water.
Zo onderhoud je keramische tegels
Dweil de tegels met warm water en een klein beetje ontvettende zeep. Spoel de tegelvloer na met zuiver water om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.
Als je een vet gemakkelijk wilt verwijderen dan heb je daarbij een ontvetter nodig, ook wel een alkalisch middel genoemd. Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet.
Ontvetten en ontstoppen
Soda werkt ook hartstikke goed tegen vet en verstoppingen. Je kunt soda in de gootsteen strooien en heet water er overheen gieten. Door de effectieve ontvettende werking van soda lost alle vuiligheid op die voor de verstopping zorgt.
"Azijn is ook een goede ontvetter en het doodt schimmels. Maar je moet wel opletten als je het wil gebruiken op bijvoorbeeld natuursteen en tegels." Dat komt natuurlijk door de hoge zuurtegraad van de schoonmaakazijn, die de tegels zouden kunnen beschadigen.
De ondergrond voorbereiden
Schuur heel voorzichtig met een sponsje de ondergrond die je gaat kitten. Let ook hier op dat je geen krassen maakt. Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Afwasmiddel is een prima ontvetter. Zodoende kunt u er ook goed het rooster van de oven of barbecue mee schoonmaken. Maak een sopje van afwasmiddel en warm water, pak het vieze rooster en schrobben maar. Wacht uiteraard wel even totdat het rooster is afgekoeld.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Dasty Ontvetter Classic is een schoonmaakmiddel voor harde oppervlakken met een krachtige ontvettende werking. Heeft als voordeel dat het voor vele toepassingen gebruikt kan worden.
Terpentine wordt soms ook als ontvetter gebruikt. Het is echter niet geschikt om een oppervlak mee te ontvetten voordat je gaat lijmen of schilderen. Terpentine is al redelijk vettig van zichzelf. Gebruik dan bijvoorbeeld wasbenzine.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Maak eens per week grondig schoon met een schoonmaakmiddel met anti-kalk en een spons of zachte doek. Tegels zijn mooi, maar je ziet er alles op. Om ervoor te zorgen dat tegels mooi schoon worden en gaan glanzen, adviseren we je gebruik te maken van een sponsje of borstel.