Dat is bijvoorbeeld bij wandelen het geval: wandelen – wandelde – gewandeld (stam = wandel, eindigt op –l).
Hoe vind je de stam van een werkwoord? De stam van een werkwoord vind je in nagenoeg alle gevallen door van het hele werkwoord -en af te halen. Wat je na het weghalen van -en overhoudt, is de stam. De stam van worden is word, de stam van houden is houd, de stam van draaien is draai, enz.
De stam van lopen is loop, de stam van gaan is ga.
Let op: De ik-vorm is niet altijd hetzelfde als de stam. Bepaal daarom altijd de stam van het werkwoord door -en van het hele werkwoord af te halen.
De stam van een werkwoord is de vorm die we horen als we de infinitief uitspreken en daarbij de uitgang -en (soms -n) weglaten. Als we de stam schrijven, passen we waar nodig de regels toe voor enkele of dubbele klinker (dromen - ik droom) en enkele of dubbele medeklinker (hakken - ik hak).
De stam van poetsen: poetsen – en = poets. de stam van lachen: lachen – en = lach.
De stam van douchen is douch. Daaraan voegen we het voorvoegsel ge- en de uitgangen toe. Vervoeging: ik douch, jij doucht, wij douchen.
werk (ik-vorm) en werk (stam)
De stam van werken is werk. De stam van praten is praat. De stam van gaan is ga.
Wat moet het zijn: 'Ik heb gedoucht' of 'Ik heb me gedoucht'? ! Volgens de hedendaagse woordenboeken is douchen geen wederkerend werkwoord; zich douchen wordt niet vermeld. Als we afgaan op deze woordenboeken is alleen 'Ik heb gedoucht' juist.
De beste temperatuur om te douchen
De ideale temperatuur voor het lichaam ligt in elk geval tot uiterlijk 37 graden. Douchen bij deze temperatuur stimuleert de doorbloeding en werkt daarmee ook goed tegen spierpijn of stijfheid.
Let op vlucht en antwoord!
En doordat de stam van antwoorden op een d eindigt : antwoord. Wij vluchten en wij vluchtten en wij antwoorden en wij antwoordden klinken hetzelfde, maar wij vluchten en wij antwoorden staan in de tegenwoordige tijd en wij vluchtten en wij antwoordden staan in de verleden tijd).
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Toch is het van belang om de tong goed te reinigen. Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt.
Wanneer gebruik je 't kofschip? Je kind gebruikt 't Kofschip om te bepalen of het voltooid deelwoord of de persoonsvorm verleden tijd van een zwak werkwoord op een d of t eindigt. Dit ezelsbruggetje biedt overigens alleen uitkomst bij zwakke werkwoorden en kan niet gebruikt worden voor sterke werkwoorden.
origine (zn) : afkomst, afstamming, bron, herkomst, kiem, komaf, oorsprong, stam, wortel. huis (zn) : dynastie, familie, geslacht, maagschap, stam, verwanten.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2. Afhankelijk van het type douche verschilt het watergebruik tussen de 44,6 en 79,6 liter per douchebeurt.
Dat wil zeggen: eerst neem je de stam. Dat is het hele werkwoord, maar dan zonder de uitgang -en. De stam van douchen is dus: douch. Achter die stam komen vervolgens de uitgangen, al naargelang van de persoon en de vraag of het enkelvoud of meervoud is.
Het werkwoord missen ('niet (meer) hebben', 'het ontbreken van iets/iemand voelen', 'niet halen', 'niet raken') heeft als stam mis.
Bijvoorbeeld bij het werkwoord 'winnen'. Het is niet (ik) winn, maar (ik) win. Deze stam moet je nog veranderen. Dit noem je een ruwe stam.