De laptop heeft zes van de gevaarlijkste virussen. Die heten ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila en BlackEnergy. Zo'n virus zorgt ervoor de je bijvoorbeeld je bestanden niet meer kunt gebruiken en hackers je computer kunnen besturen.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Brain, het eerste pc-virus, begon in 1986 5,2"-diskettes te infecteren. Zoals Securelist meldt, was dit het werk van twee broers, Basit en Amjad Farooq Alvi, die een computerwinkel hadden in Pakistan.
Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets.
Een computervirus kan je computer beschadigen. Een virus kan verstopt zitten in een filmpje of een mailtje en kan bijvoorbeeld je gegevens stelen of je webcam aanzetten. Gelukkig zijn er speciale virusscanners die virussen opsporen en onschadelijk maken.
Computervirussen worden zo genoemd omdat ze zich, net als echte virussen, kunnen vermenigvuldigen. Nadat je computer is geïnfecteerd met een virus, verspreiden ze zich. Wanneer een computervirus je computer heeft geïnfecteerd, kan het de computer vertragen, waardoor deze niet goed meer werkt.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
"Trojaans paard" is een algemene term die schadelijke software beschrijft die een vermomming gebruikt om zijn ware doel te verbergen. In tegenstelling tot een virus is het echter niet in staat om zelfstandig bestanden te kopiëren of te infecteren.
Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnen in de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld door het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens.
Hoewel bijna alle malware de computer beschadigt en de privacy van de gebruiker schendt, kan de ernst van malware erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.
Een Trojaans paard opsporen en verwijderen
Dat kan je doen met behulp van tools als Malware Bytes Anti Malware en een goede virusscanner. Bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security of Bitdefender. Scan je systeem grondig met één of beter meerdere van deze scanners om het Trojaanse paard op te sporen.
Hoe weet u of u een virusscanner hebt? In Windows Vista en Windows 7 navigeert u via het menu Start naar het Configuratiescherm. In het onderdeel Systeem en beveiliging vindt u het onderdeel 'De status van deze computer controleren'. Klikken dit het onderdeel opent het onderhoudscentrum van uw computer.
Wie offline typend denkt dat hij veilig is voor hackers heeft het mis. Hackers kunnen zien wat je aan het doen bent door de elektronische signalen van je laptop – die niet online is – te analyseren.
De snelste, eenvoudigste en betrouwbaarste manier om op virussen en andere malware op te sporen en te verwijderen, is het gebruik van een speciaal programma voor het verwijderen van malware, bijvoorbeeld AVG AntiVirus FREE.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.