Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
Richt de opening van het kippenhok naar het zuiden of oosten waar voldoende zon komt. Zo krijgen je kippen genoeg warmte en zonlicht. De zon zorgt daarnaast voor een droger en schoner kippenhok.
Een kip heeft minimaal 13 uur per dag licht nodig, want anders legt de kippen geen (minder) eieren. Als de dagen in de winter korter worden, krijgen de kippen dus niet meer genoeg licht om eieren te blijven leggen. Daarom plaatsen veel kippenhouders in de winter een lamp in het nachthok.
De dieren hebben zowel zon als schaduw nodig. Je zet ze best op een zonnige plek, maar wel met een boom, haag of struik in de buurt. Zorg er voor dat er genoeg zonnige ruimte is, zodat alle kippen kunnen zonnebaden zonder elkaar te storen.
Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Stro moet nooit worden gebruikt in een nachthok. 's Nachts komen de verschillende luizen en mijten langs om de kippen aan te vallen. Als er stro, zaagsel of hooi in het nachthok ligt, is dat een broeiplek voor bloedluizen.
Kippen vertonen duidelijke symptomen wanneer ze te lijden hebben onder hittestress. Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Een extra manier om het huisje van je kippen wat af te koelen is door een wit laken, gedrenkt in koud water, over het kot te spannen of grote koelelementen onder het kot te plaatsen. Blijf ook steeds een beetje in de buurt om een oogje in het zeil te houden.
Uw kippen dienen gedurende de dag een constante voorraad voer tot hun beschikking te hebben. Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Het is belangrijk de grond in de ren om te spitten. Kippen kunnen dan pikken in de losse grond, ook verlaagt dit de ziektedruk. Je kunt verschillend materiaal gebruiken als ondergrond voor in de kippenren. Zo behoren boomschors, zand, houtsnippers en gras tot de mogelijkheid.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter. Voor de sierkipjes kun je de stok wat lager plaatsen.
Als kippenhouder moet je elke avond als het donker wordt het kippenhok dicht doen. 's Morgens, als het weer licht is, maak je het hok weer open. Tegenwoordig kun je het openen en sluiten van het kippenhok ook anders regelen: namelijk met een automatisch kippenluikje.
Als ze buiten slapen, slapen de kippen op de grond en kan ongedierte makkelijk tussen hun veren kruipen. In het kippenhok moeten een slaapplaats, legplaats en een voederplaats aanwezig zijn. Kippen slapen op een stok. Maak de stokken allemaal op dezelfde hoogte.
UV-straling in zonlicht beschadigt de huid
De ultraviolette straling (UV-A en UV-B) van de zon kan de huid beschadigen. UV-A-straling zorgt voor het ouder worden van de huid (rimpels). Ook kan de UV-A-straling leiden tot zonneallergie en de kans op huidkanker groter maken.
De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is slecht voor de mens. Als je te lang en te veel in de zon zit, loop je niet alleen kans dat je verbrandt, maar loop je ook meer risico op huidkanker. Daarnaast krijg je door een teveel aan UV-straling ook eerder rimpels.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
Muizen en ratten- vallen en klemmen:
Klapvallen zijn dodend. Er zijn verschillende varianten zowel voor muizen als voor ratten. Je hebt ze van hout, metaal en kunststof. Door lokaas op de val te leggen kun je het ongedierte vangen.
Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht. Stro kan bovendien een a-specifiek type salmonellabacterie bevatten. Als deze muteert, je weet het nooit, is er kans dat je de beruchte salmonellabesmetting krijgt.
Een echte topper op het gebied van bodembedekking voor het kippenhok is hennepvezel. Deze bodembedekker bevat heel weinig stof en absorbeert vocht en geurtjes heel erg goed. Hennepvezel absorbeert namelijk twaalf keer meer vocht dan stro en vier keer meer dan houtvezels!