Een keramische kachel geeft de meeste warmte af, als het gaat om de warmte die direct uit een kachel komt. Een keramische kachel is klein van stuk, maar geeft heel veel warmte af. Toch is deze kachel voornamelijk geschikt als bijverwarming bij een zitplek.
Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas. Ook keramische verwarming is uiterst energiezuinig doordat er minder energie vereist is om warmte op te wekken.
Meest zuinige elektrische verwarming: infrarood
Infrarood is stralingswarmte die niet de lucht, maar mensen en objecten in een ruimte verwarmt. De straling wordt omgezet in warmte als deze op het object valt. Omdat infraroodkachels gericht verwarmen, worden ze gezien als de meest zuinige elektrische verwarming.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Convector verwarming en infrarood verwarming zijn de beste keuze. Beide soorten zijn verkrijgbaar in mooie en handige panelen, die je in je woonkamer aan de muur of het plafond hangt. Convector panelen werken volgens het principe van luchtverwarming.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
Energiezuinige bijverwarming
Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas. Ook keramische verwarming is uiterst energiezuinig doordat er minder energie vereist is om warmte op te wekken.
Houtkachels met hoog rendement
U kunt dan denken aan houtkachels van merken als Altech, Barbas, Contura, M-Design en Spartherm. Een hoog rendement houtkachel betekent een energiezuinige en efficiënte houtkachel, omdat er weinig van de geproduceerde warmte verloren gaat.
Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm in huis en krijg je de neiging om het vuur te smoren. Niet doen: dan komen meer schadelijke stoffen vrij!
Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.
Zo kies je de juiste bijverwarming
Als je het belangrijk vindt dat je weinig stroom met je bijverwarming verbruikt dan is een keramische verwarming waarschijnlijk de beste optie voor je. Dient de ruimte een langere tijd warm te blijven, dan zal een convectorkachel voor jou zeer geschikt zijn.
Een elektrische haard of kachel verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW), wat genoeg is voor het verwarmen van en kleine ruimte. Wanneer u de warmtestand inschakelt bij een elektrische haard of kachel, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt de aanschaf en het gebruik van elektrische kachels en houtkachels af en waarschuwt zelfs voor een extra hoge energierekening door het gebruik van deze apparaten.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Wat is momenteel de goedkoopste verwarming? Op dit moment is het voordeligst om te verwarmen met een warmtepomp. Dit komt vooral doordat een warmtepomp de warmte opwekt door middel van een gratis energiebron, zoals de buitenlucht of grondwarmte.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn. Er is altijd sprake van fysisch en chemisch gebonden vocht. Zelfs het droogste en oudste meubelhout bevat enkele procenten vocht. We spreken dus al bij circa 15% vocht van droog stukhout dat geschikt is om te stoken.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen. Gelukkig zijn de toestellen die nu worden verkocht stukken beter dan de haarden van een aantal jaren geleden. Toch wordt het afgeraden om te stoken bij bijvoorbeeld windstil en mistig weer.
De houtkachel wint weer aan populariteit: voor veel mensen is het een alternatief nu de energieprijzen zo hoog zijn.
Infrarood verwarming is goedkoper in energieverbruik dan elektrische verwarming. Bij infrarood verwarming wordt 93% van de energie omgezet in warmte, terwijl bij elektrische verwarming slechts 50% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte.
Omdat de installatie van gasverwarming veel arbeidsintensiever is, ben je nagenoeg altijd goedkoper af met een infraroodpaneel. Gas is nog steeds goedkoper dan elektriciteit. Gemiddeld gezien is infraroodverwarming dus duurder dan verwarming op gas*.
De keramische panelen zijn zeer zuinig in verbruik. Ze zetten maar liefst 93% van de energie om in infrarood warmte.