Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Oppassen met deze combinaties. Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Je kan in de meeste gevallen veilig paracetamol gebruiken als je alcohol hebt gedronken.
Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol. Je wordt dus niet extra dronken. Bij gebruik van paracetamol met codeïne wordt alcohol afgeraden.
Alcohol kan namelijk de werking van jouw medicijnen versterken, verzwakken of zelfs helemaal opheffen. Deze effecten kunnen, afhankelijk van het soort alcohol, al na 1 of 2 glazen optreden. Daarnaast kan alcohol ook de bijwerkingen van je medicijnen versterken.
Daarom mogen sommige soorten medicijnen niet samen gebruikt worden. Wisselwerking kan ook voorkomen bij medicijngebruik in combinatie met alcohol, melk, grapefruitsap en drugs. Een goede apotheek houdt doorgaans in de gaten of een patiënt/medicijngebruiker risico loopt op wisselwerking van verschillende medicijnen.
Mag ik alcohol drinken? Door alcohol duurt het langer voordat uw bloed stolt. Samen met de bloedverdunner duurt het nog langer. U kunt dus beter niet te veel alcohol drinken.
Ik heb alcohol gedronken. Na hoelang mag ik weer rijden? Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed.
Na een relatief grote hoeveelheid alcohol (meer dan 3 glazen) daalt de bloeddruk in eerste instantie (tot 12 uur na het drinken.) Daarna stijgt de bloeddruk weer (tot 24 uur na drinken) [6]. Na het drinken van grote hoeveelheden alcohol schommelt de bloeddruk dus.
Het is mogelijk om een overdosis te nemen van ibuprofen en alcohol. Dodelijk is dat niet meteen, maar beide stoffen hebben wel een extreem toxisch effect op de lever. Een overdosis van deze twee middelen kan snel leiden tot leverschade. Het is daarom logisch dat het afgeraden wordt om deze stoffen samen te gebruiken.
Conclusie. Deze studie toont aan dat alcohol een matig pijnstillend effect heeft. Of het beter werkt dan paracetamol werd niet nagegaan. Alcohol gebruiken als pijnstiller is niet aan te raden.
Zowel ibuprofen als alcohol kunnen je slokdarm en je maag irriteren en zelfs bloedingen veroorzaken. Bij regelmatig gebruik van ibuprofen is alcohol drinken niet verstandig. Ook als je veel alcohol drinkt, kun je beter een pijnstiller gebruiken met een veel lager risico op maagklachten, bijvoorbeeld paracetamol.
Diazepam en alcohol
Een bijwerking van diazepam is sufheid en verminderd reactievermogen. Alcohol kan het kalmerende effect versterken. Je kunt er heel slaperig van worden.
Beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en slaperigheid. U mag alles eten.
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
In het algemeen geldt dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan als u een verandering opmerkt aan uw lichaam. Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Gematigde hoeveelheden alcohol (maximaal 1 á 2 standaardglazen per dag) heeft vrijwel geen invloed op de hoeveelheid bloedplaatjes en de effectiviteit waarmee ze bloed laten stollen. Drink je meer dan dat, dan neemt het risico dat de hoeveelheid bloedplaatjes in je bloed een stuk lager komt te liggen, snel toe.
Mag ik andere medicijnen gebruiken als ik een bloedverdunner (cumarine) gebruik? Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac, acetylsalicylzuur (aspirine) of celecoxib. Dit zijn NSAID's of ontstekingsremmers. Deze medicijnen maken de kans groter dat u een bloeding in uw maag en darmen krijgt.
Het is belangrijk dat u alle tabletten tegelijk op een vast tijdstip inneemt (bij voorkeur rond 18.00 uur 's avonds). Hierdoor kunnen wijzigingen in de antistollingsmedicatie nog dezelfde dag worden nageleefd. Het kan namelijk voorkomen dat op de dag van uw controle direct uw dosering moet worden aangepast.