In de eerste fase wordt het litteken dikker en roder en voelt harder aan. Vaak wordt het oppervlak wat oneffen. Ook de omliggende huid verstijft en wordt gevoeliger voor druk. Gedurende deze periode trekt het litteken ook samen, waardoor het af en toe een stekend gevoel kan geven.
Naast een trekkend gevoel en jeuk kan littekenweefsel ook chronische pijn geven in en rond het gebied van je litteken. Meestal is er dan een zenuwtak beschadigd of zit er een zenuwtak knel. Dat veroorzaakt een voortdurende pijn, afgewisseld met aanvallen van stekende pijn in het gebied van het litteken.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Tijdens de ingreep is ook de radiotherapeut aanwezig om in het litteken een dunne katheter in te brengen. Deze katheter wordt later gebruikt voor de inwendige bestraling.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan. Artsen zijn daarom in dit geval erg terughoudend met het uitvoeren van een kijkoperatie.
Stadia van littekenvorming
In de eerste fase wordt het litteken dikker en roder en voelt harder aan. Vaak wordt het oppervlak wat oneffen. Ook de omliggende huid verstijft en wordt gevoeliger voor druk. Gedurende deze periode trekt het litteken ook samen, waardoor het af en toe een stekend gevoel kan geven.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
Dit onderhuidse littekenweefsel levert vaak klachten op die niet altijd erkend worden. Dit onderhuidse weefsel blijft in sommige gevallen groeien wat vaak pas na jaren klachten veroorzaakt. Daarom is het verstandig om direct na een medische ingreep te starten met een littekenbehandeling door middel van fysiotherapie.
Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Als gevolg van de klachten worden veel gewone bezigheden lastiger om uit te voeren. Slapen gaat vaak minder goed, ondanks dat je lichamelijk moe bent.
Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt. Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
Met cineMRI kunnen verklevingen in beeld worden gebracht. Hierdoor kan op niet invasieve wijze worden bepaald of verklevingen de oorzaak kunnen zijn van pijnklachten.
Adhesies kunnen overal in het lichaam vormen als de eerste stap in het helingsproces na een infectie, ontsteking, operatie of trauma. De meeste adhesies worden niet ontdekt bij reguliere onderzoeken met röntgenstraling, MRI-scan of CT-scans.
Zo kunnen verklevingen de oorzaak zijn van buikpijnklachten, verminderde vruchtbaarheid en verteringsproblemen. En ook van pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn en nekklachten. Pijn in de onderrug kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verkleving van de blaas.
Mensen met littekenpijn ervaren de typische klachten van neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is, afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Masseren, masseren, masseren
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
Op een MRI of CT-scan is littekenweefsel niet altijd goed te zien.
Wanneer Echografie? Echografie wordt als ondersteuning gebruikt bij: Spierscheuren, littekenweefsel, spier kalkneerslag. Gescheurde pezen, peesontstekingen, pees kalkneerslag.
Op een MRI- of CT-scan is littekenweefsel niet altijd goed te zien, maar met een epiduroscopie wel.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Zowel nieuwe als oude littekens kunnen gevoelig zijn. Daar kun je flink last van hebben. Daarom bespreken we hieronder de oorzaken van littekenpijn. En wat je ertegen kunt doen.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan.
Verkleefde littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag, de spieren of botten. Bewegingsbeperking is een vaak geziene klacht bij een verkleefd litteken.