Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen.
Niet alleen bij zwaar werk ontstaat er buikdrukverhoging, maar bij veel van onze dagelijkse activiteiten zoals inademen, de adem vast zetten, bukken, knielen, hurken, kracht zetten, persen, snuiten, niezen, hoesten, lachen, afzetten, lopen, joggen en springen. Vaak doe je een paar dingen tegelijk.
U mag de komende 4 tot 6 weken na uw operatie geen zwaar lichamelijk werk doen. Achter een computer werken mag bijvoorbeeld weer wel. Bespreek met uw gynaecoloog wat voor werk u doet en wat u wel en niet mag doen. Voor pijn na de operatie krijgt u pijnstillers toegediend.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Een verzakking verdwijnt niet door bekkenfysiotherapie, maar de oefeningen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen bij een lichte of matige verzakking. U leert de bekkenbodemspieren beter beheersen, zodat zij de druk van de verzakte organen beter kunnen opvangen als u beweegt of hoest.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.
De baarmoeder is opgehangen aan een paar banden. Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen.
Klachten. De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er 'iets uit de vagina stulpt'. Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt.
De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de achterkant van de vagina in de vorm van een bol.
De anesthesist geeft u vervolgens de ruggenprik of brengt u onder narcose. Afhankelijk van de soort operatie duurt de operatie tussen de 1 - 2 uur. Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer (verkoever).
Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.
De gynaecoloog maakt een sneetje in de vaginawand aan de achterzijde en maakt de baarmoeder of vaginatop vast aan een stevige band (ligamentum sacrospinale) in het kleine bekken, waardoor de verzakking verholpen is. De baarmoeder wordt zo 'opgehangen' in vrijwel de oorspronkelijke positie.
stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten. stadium 2: er is een grotere uitstulping, maar deze komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina. stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina.
De huisarts
Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.
De verzakking is soms vanaf de buitenkant zichtbaar: blaasverzakking; een ronde bol aan de voorkant van de schede; darmverzakking; een uitpuilende bol aan de achterkant van de schede; bij een verzakte baarmoeder; de baarmoedermond is soms te zien bij de ingang van de schede.
Graad I: het orgaan komt niet verder dan het buitenste derde van de vagina; Graad II: het orgaan is zichtbaar aan de vrouwelijke geslachtsorganen; Graad III: het orgaan steekt duidelijk naar buiten; Graad IV: het orgaan, voornamelijk de baarmoeder, is volledig uit de vagina gegleden.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Welke klachten heb ik bij een blaasverzakking? Als uw blaas verzakt, kan het voelen alsof er een bal tussen uw benen zit. Ook kan het een zeurderige pijn in de buik veroorzaken die kan uitstralen naar de rug. Gedurende de dag worden de klachten vaak erger, maar als u rust houdt dan verminderen de klachten.
Pijn/ongemak na een operatie
De pijn zou elke week geleidelijk moeten afnemen. Het duurt enkele weken voordat de pijn volledig is verdwenen. U krijgt pijnstillers om u comfortabel te houden. Pijnstilling moet met regelmatige tussenpozen worden genomen.
Wanneer je denkt dat je een verzakking hebt, kan de gynaecoloog dat door een inwendig onderzoek vaststellen. Een grotere verzakking kan aan de buitenkant zichtbaar zijn bij de vagina. Vaak is het beter te zien wanneer je een beetje perst.
Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen. Blijf vooral in contact met je lichaam, luister ernaar.