Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Meten met Android: Distance Meter
Heb je een Samsung, Xiaomi of andere Android telefoon? Dan helpt de Distance Meter je. Ook deze app gebruikt je camera. Je richt 'm op het object dat je wilt opmeten, selecteert de onder- en bovenkant of de linker- en rechterkant en ja hoor!
Fraude via WhatsApp is en blijft één van de meest voorkomende vormen van oplichting. Volgens NU.nl werd er in 2019 voor maar liefst 1 miljoen euro buit gemaakt via de chatdienst. Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Over het algemeen ben je met een iPhone beter beveiligd dan met andere toestellen, maar 100% veilig ben je nooit. Het is mogelijk om een iPhone op afstand te hacken, zelfs zonder tussenkomst van de eigenaar. Je hoeft dus niet op een linkje te klikken of een kwaadaardige app te installeren.
Controleer datalekken.
Check met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Voor het aftappen van telefoongesprekken geldt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schriftelijk toestemming moet geven. Die toestemming wordt getoetst door de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Mensen met wie je je locatie deelt, kunnen dit altijd zien: Je naam en foto. De recente locatie van je apparaat, ook als je geen Google-apps gebruikt.