Als het liefde is wat je wil, dan zal je door liefde te geven aan anderen jezelf reeds op de golflengte van liefde bevinden. Liefde geven doet je liefde voelen en zodoende nog meer liefde aantrekken in je leven. Aandacht geven aan anderen doet je de aandacht voelen.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Liefde ontvangen betekent ook liefde teruggeven. Er moet ergens wel een soort van evenwicht zijn. Om liefde terug te kunnen geven, moet je ruimte en energie hebben. Liefde is een werkwoord en dat betekent dat je hard moet werken om een waardevolle relatie goed te houden.
Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. Eveneens kan liefde gevoeld worden voor handelingen, zoals een ambacht, vak, sport en bezigheid.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Het is bewezen dat liefde op het eerste gezicht bestaat
Onze hersenen controleren onze emoties en waarnemingen. Wanneer we stapelverliefd worden, voelen we ons gelukkig dankzij de aanmaak van adrenaline, dopamine en oxytocine. Een romantische omgeving versterkt uiteraard dat gevoel.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Als je je verliefdheid niet kan toelaten wanneer het slecht gaat. Ik weet niet wat er in jouw leven gebeurd is waardoor dit zich zo heeft ontwikkeld. Uit mijn eigen klinische praktijk weet ik dat dit vaak voorkomt bij mensen die zich niet voldoende gesteund en gezien gevoeld hebben op cruciale momenten in hun leven.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties. En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.
onbewuste beïnvloeding door hormonen. een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
In de praktijk betekent het dat je zes maanden lang seks kunt hebben met iemand zonder dat je een relatie hebt. Of dat je een jaar lang met iemand naar concerten gaat, elkaars vrienden kent, voor elkaar kookt, soms seks hebt en elkaar friends with benefits noemt.
Mannen worden pas echt verliefd wanneer ze besloten hebben zich te verbinden aan een partner. Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Aantrekkingskracht is de kracht die je voelt als je je met iemand wilt verbinden. Je ervaart dan iemands innerlijke schoonheid. Dat raakt en geeft je energie. Er zijn verschillende manieren waarop we ons kunnen verbinden met elkaar, en dus ook verschillende vormen van aantrekkingskracht.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Er is geen leeftijd waarop iedereen voor het eerst verliefd wordt. Bovendien voelt niet iedereen regelmatig vlinders. Soms kan het even duren voor je iemand bijzonder ontmoet. Dat je nog nooit verliefd werd, betekent niet dat je nooit verliefd zal worden.
Uit recent onderzoek van de Think Eye Tracker Company uit Londen maakt de vrouw tijdens een eerste ontmoeting een soort driehoek tussen de buik, schouders en armen. Deze actie zou afkomstig zijn uit de oertijd, vrouwen zouden een soort 'snelle check' doen om te kijken of de man haar kan beschermen.
Hoe lang duurt het ongeveer voordat je verlief op iemand wordt? – Fysiologisch gezien duurt het slechts een vijfde van een seconde (!) voordat al die gekmakende chemicaliën in één keer afgevuurd worden en dat gevoel van verliefdheid produceren.
Vanaf hun vijfde of zesde jaar kunnen kleuters voor het eerst verliefd worden. Jongens en meisjes krijgen meer oof voor elkaar en voor sociale contacten. Op deze leeftijd spelen de hormonen nog geen rol. Soms worden ze verliefd op iemand van hun eigen geslacht (de juf, hun vader of moeder).