Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom!
U kunt zelfs een USB 2.0-kabel gebruiken om een USB 3.0-apparaat aan te sluiten op een USB 3.0-poort van uw computer. Als het apparaat, de kabel of de poort echter USB 2.0 is, zijn de overdrachtsnelheden ook beperkt tot die van USB 2.0.
Ter samenvatting: USB 3.1 is een doorontwikkeling van USB 3.0, om welke reden het consortium voor 3.1 in plaats van 4.0 heeft gekozen. Waar er bij USB 3.0 nieuwe aders in USB-kabels werden toegevoegd met een bijbehorende noodzaak voor nieuwe connectors, is USB 3.1 hardwarematig identiek aan USB 3.0.
USB 3.2 generatie 1 - overdrachtssnelheid tot 5 Gb/s. USB 3.2 generatie 2 - overdrachtssnelheid tot 10 Gb/s. USB 3.2 generatie 2×2 - overdrachtssnelheid tot 20 Gb/s.
De overdrachtsnelheden kunnen oplopen tot 5 Gbit/s, in tegenstelling tot de 480 Mbit/s van USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0 theoretisch tot tien keer sneller is dan diens voorganger.
USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige, langzame apparaten, zoals een muis. Apparaten die meer vermogen vergen dienen hun eigen voeding te hebben. Er is een viertal varianten van USB op de markt: USB 1.0: 1,5 Mbit/s (low speed)
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
USB 2.0. In 2002 werd USB 2.0 (High-Speed) geïntroduceerd Deze versie is backwards compatible met USB 1.1. Het verhoogt de snelheid van de randapparatuur-naar-pc-verbinding van 12 Mbps tot 480 Mbps, of 40 keer sneller dan USB 1.1.
De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s. Dat komt omdat deze USB 10 aders bevat in plaats van 4 zoals zijn voorganger.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. is de kleinste USB variant.
Stap 1: Open Apparaatbeheer. Stap 2: Klik in de menubalk op Weergeven. Stap 3: Kies 'Verborgen apparaten weergeven'. Stap 4: Zoek in de lijst met verborgen apparaten de poorten (COM & LPT).
USB 3.0 | Een USB 3.0 stick heeft een veel hogere snelheid, waardoor deze simpelweg sneller is met lezen en schrijven. U kunt uw gegevens en foto's veel sneller overzetten.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
USB-A – uiterlijke verschillen
Deze computers van OnLogic bieden zowel USB 2.0 (zwarte poorten) als USB 3.2 (blauwe poorten). Soms wordt het USB SuperSpeed-logo, of de afkorting “SS”, gebruikt om USB 3.2-poorten aan te duiden.
Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluiting op de computer waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
EU verplicht USB-C voor elektronische apparaten vanaf december 2024. De nieuwe wetgeving geldt voor onder andere smartphones, tablets, camera's, headsets en laptops. Fabrikanten krijgen tot eind december 2024 de tijd om zich aan de regels te houden, behalve voor laptops. Fabrikanten krijgen daar de tijd tot begin 2026.
Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen. Een universele aansluiting vereenvoudigt het opladen voor de klanten en moet elektronisch afval voorkomen.