Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Wel invriezen, maar liever daarna niet opwarmen
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt dan een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd. De kans op schiften blijft namelijk ook bij crème fraîche nog steeds bestaan.
Soep met room
Die room voeg je er normaal gesproken op het laatste nippertje aan toe. Maak dus je soep tot de stap waar je room toevoegt. Verdeel je soep in porties: de kom van vandaag kun je afmaken met slagroom of mascarpone, de rest doe je in de vriezer. Die room voeg je pas toe als je de soep weer hebt ontdooid.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Soep moet je langzaam opwarmen, en de soep moet vooral niet nogmaals koken. Zou je de soep opnieuw koken, zouden veel voedingsstoffen in de soep verloren gaan, en de smaak zou verminderen. Doe de soep daarom in een pan, en zet deze op een laag vuur totdat de soep warm is. Meer is eigenlijk niet nodig.
Soep: maak lekker veel
Zo bespaar je energie tijdens het koken, maar het heeft nóg een belangrijk voordeel. De soep is de volgende dag namelijk nog lekkerder! Als je thuiskomt, is zo'n kommetje warme soep de beste manier om je snel op te warmen. Zelfgemaakte soep kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
jazeker kan dat. ik eet er vaak twee dagen van, en de saus is op de tweede dag net zo lekker als de eerste. wel redelijk snel afkoelen, met dit weer zet ik de pan buiten. wanneer je het de 2e dag opwarmt, heb je dan geen kans dat het gaat schiften..?
Bij verhitten wordt crème fraîche dunner, bij inkoken juist dikker. Het kan dan ook té dik worden. Door een beetje koud water toe te voegen en het los te kloppen maak je het weer romig.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
De meeste soorten soep kun je rustig vooraf maken, maar niet te lang vooraf. De meeste soepen worden zelfs lekkerder als je de soep de dag voordat je de soep wilt eten, al maakt.
De kans dat het gaat schiften is vrij groot en dat verpest het gerecht meteen. De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten. Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden.
Verhit restjes door en door
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Als de basis van je soep goed is ben je al een heel eind op weg om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Zo werken een gesnipperd uitje, een paar fijngesneden tenen knoflook en wat lekkere kruiden (zoals tijm, rozemarijn en basilicum) altijd goed in soep. Ook selderij en prei geven meteen veel smaak.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Kun je soep met kookroom opnieuw opwarmen? Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend ( opnieuw ) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Ongezoete slagroom in flesjes of pakjes is ook te gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden.
In koude gerechten kun je crème fraiche dus vervangen door zure room / sour cream of eventueel magere kwark of yoghurt. Voor warme gerechten kun je alternatieven zoals de genoemde kookroom gebruiken.