De hersenen groeien niet meer, maar veranderen nog steeds.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
'Neurogenese' heet het, dat vermogen van onze hersenen – dus ook van het volwassen brein – om nieuwe hersencellen aan te maken. En het is een van de meest baanbrekende ontdekkingen in de neurowetenschap ooit. Er komen gemiddeld ongeveer 700 hersencellen (neuronen) per dag bij.
Dan hebben we goed nieuws voor je: ook als je ouder wordt, komen er nog nieuwe hersencellen bij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Spaanse onderzoekers ontdekten dat mensen minstens tot hun 87ste nog nieuwe hersencellen kunnen aanmaken.
Door deze zogeheten neuroplasticiteit kunnen de hersenen nieuwe verbindingen maken tussen neuronen (zenuw-of hersencellen) en zichzelf tot op zekere hoogte, na letsel en beroertes herstellen.
In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Als de cortex en de stam niet meer werken, wordt dat hersendood genoemd. Met machines en medicijnen kunnen dokters het lichaam dan nog eventjes in leven houden, maar niet erg lang. Het lichaam kan niet meer zelf ademen, niet meer zelf de temperatuur op peil houden, niet meer de bloeddruk onderhouden, enzoverder.
Als niets je bezighoudt, kunnen juist akelige gedachten en onopgeloste conflicten naar boven komen. Dat heeft te maken met een netwerk van gebieden in de hersenen dat actief is in een toestand van rust. Het zogenoemde defaultnetwerk.
Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA) Hoofdpijn. Misselijkheid of braken.
De ziekte van Huntington is een van de meest voorkomende erfelijke hersenaandoeningen. Het wordt veroorzaakt door het afsterven van hersencellen. Deze cellen zijn belangrijk voor het aansturen van bewegingen en vaardigheden. In Nederland lijden ongeveer 1.700 mensen aan de ziekte.
Ernstig traumatisch hersenletsel: over deze aandoening
Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk. Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.
De hersenen herstellen moeilijk uit zichzelf
Zonder onze hersenen kunnen we niets. En onze hersenen, die kunnen weer niet zonder bloed. Bij een beroerte zijn er problemen bij het aanvoeren van bloed naar de hersenen.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Eet 250 gram groente en twee porties fruit per dag. Varieer in groenten en fruit. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Besmeer je boterhammen met zachte margarine of halvarine, liever geen roomboter.
Mannen hebben gemiddeld 23 miljard zenuwcellen in de grote hersenen en vrouwen 19 miljard.
Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen
Dat is 12 keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen.
Een verrassing voor artsen wereldwijd: een Chinese vrouw van 24 leeft al heel haar leven zonder een groot deel van haar hersenen. De vrouw was in de provincie Shandong naar het ziekenhuis gegaan omdat ze duizelig en misselijk was.
De hersenactiviteit. Het grootste verschil is dat je bij een coma nog hersenactiviteit hebt. Je hersenen werken dus nog wel, maar zijn ernstig beschadigd. Je hersenen kunnen zich echter nog herstellen en je kan dus nog wakker worden.
De gevolgen zijn afhankelijk van de omvang en de exacte locatie van de hersenstamberoerte. Bij een grote hersenstamberoerte raakt de patiënt snel in coma en is de kans op overlijden groot. De toestand van patiënten die een hersenstamberoerte overleven, varieert van een niet-responsief waaksyndroom tot een goed herstel.