Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit. Prinses Beatrix, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet worden allen aangesproken met Koninklijke Hoogheid.
Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H. Prinses Beatrix, Z.K.H.
Een hulpverzoek indienen
Om een hulpaanvraag in te dienen (This hyperlink opens a new window) volstaat het om een mail te sturen op het mailadres [email protected] (link stuurt een e-mail) (of een brief naar Koninklijk Paleis, 1000 Brussel) met vermelding van de situatie, de gewenste hulp en het woonadres.
Hun familienaam is 'Van Oranje-Nassau van Amsberg'.
Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....
Nederland kent een onderscheid tussen het Koninklijk Huis en de Koninklijke Familie. In de Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis staat wie lid is van het Koninklijk Huis.
Iedereen die wil, kan een brief aan de koning schrijven. Jaarlijks krijgen de koning en koningin tussen de 3.000 en 5.500 brieven binnen.
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Zo doe je het 'kniksje'
Dames maken vaak een kniebuiging en heren alleen een knikje. "Je stapt met je linker- of rechtervoet naar voren, je buigt door je knieën en je steunt op de bal van je voet en vervolgens buig je naar voren. Terwijl je dat doet, kijk je iemand recht aan", legt Anne-Marie van Leggelo uit.
De volledige naam van onze koning is: Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau.
De lettercombinatie ng in koningin kan op twee manieren worden uitgesproken: als [ng], zoals in zingen, of als [g], zoals in liggen. De uitspraak met [ng] is het gebruikelijkst. De letter i in de tweede lettergreep wordt meestal als [i], zoals in dit, uitgesproken: [kooningin], [koonigin].
Keizer is de hoogste vorstelijke titel en staat voor de heerser waaraan alle andere wereldlijke vorsten ondergeschikt zijn. In de middeleeuwen kon een Europese koning zich pas keizer noemen nadat hij door de paus was erkend.
Het is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat op paleis Huis ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander en Máxima, de vlag uithangt is de koning in het land.
Ja, koning Willem-Alexander heeft een paspoort.
De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is een onderdeel van de Landelijke Eenheid van de Politie in Nederland. De DKDB beschermt de leden van het Koninklijk Huis, bedreigde politici, diplomaten en andere door het bevoegd gezag aangewezen personen.
Maar koninklijke familie is met kleine letters – dit is een algemene aanduiding voor de hele familie Van Oranje-Nassau.
De brief voor de koning is een echt N1-boek. Voor lezers met instapniveau is het behoorlijk pittig. Het boek is dik en het taalgebruik is enigszins verouderd.
De brief voor de koning | Lezen voor de lijst | Jeugdbibliotheek 12-15 jaar.
Het Koninklijk Huis is in het Koninkrijk der Nederlanden dat deel van de koninklijke familie dat gerechtigd is tot de troon én onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Daarnaast zijn ook de afgetreden monarch en de echtgenoten van bovengenoemde personen leden van het Koninklijk Huis.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2023 ongeveer € 6,4 miljoen, waarvan ongeveer € 5,3 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.