Haal het hoesje eraf
De warmte van het toestel kan nergens heen. Daarom loopt de temperatuur van de batterij op. Zodra de telefoon weer is afgekoeld, doe je het hoesje er weer omheen. Vooral op warme dagen is het slim om het hoesje te verwijderen.
Schakel je toestel uit bij het minste vermoeden van zwelling en breng het apparaat meteen naar een servicecenter. Doe dat op een veilige manier! Wachten tot de batterij 'krimpt', heeft geen zin. Door de steeds toenemende druk kan je hele toestel beschadigd raken.
Wat zijn de risico's? Als je telefoon te heet wordt, kan de lithium-ion-accu beschadigd raken. Daardoor veroudert de batterij sneller, waardoor hij sneller leegloopt. In heel extreme gevallen kan een oververhitte accu ook in brand vliegen.
Opladen. Dat je telefoon warm wordt bij het opladen is normaal, in het proces wordt er namelijk elektriciteit in je telefoon gepompt. In dit proces komt er warmte vrij en dat voel je aan de achterkant van je telefoon.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Alle batterijen zijn veilig. Maar er gebeuren wel ongelukken met batterijen en soms kunnen batterijen lekken.
- Batterijen en accu's kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Zorg dat de batterij nooit in aanraking komt met open vuur of andere warmtebronnen. Leg een batterij dus ook niet in de zon. - De batterij mag uiteraard ook niet in de buurt komen van vocht, regen en sneeuw.
Oververhitting is een slecht teken
Tijdens het opladen kan je toestel wat warmer worden, dit is gebruikelijk. Toch is het een slecht teken als je toestel heel warm wordt. Dit betekent namelijk dat de warmte in het toestel niet weg kan.
Batterijen presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden.
Uw smartphone presteert het beste tot maximaal 35 graden. Bij hogere temperaturen kan uw telefoon oververhit raken.
Warme telefoon, lege accu
Je kan de gratis app AIDA 64 gebruiken om de temperatuur van je smartphone te meten. Als je telefoon actief is dan is een temperatuur tussen 37 en 45 graden bij normaal gebruik acceptabel.
Uw draagbare airconditionercompressor raakt oververhit
Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals een lage zuigdruk. Ik moet hieraan toevoegen dat een lage zuigkracht kan optreden als gevolg van: Verlies van koudemiddel. Onjuist gemonteerde onderdelen.
Als je je telefoon een langere periode bij hogere temperaturen gebruikt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de batterij. Vaak gaat de batterij niet meteen kapot, maar de levensduur van de batterij wordt wel verkort. Als je telefoon helemaal oververhit is, moet je hem laten afkoelen voordat je hem weer kunt gebruiken.
De kans is groot dat er geen probleem is met het toestel. De Galaxy S4 heeft een dun design en hoge CPU (processor) prestaties waardoor het toestel erg warm kan worden tijdens het gebruik. Dit is echter normaal en heeft geen effect op de levensduur van het toestel.
Als je scherm blijft bevriezen of als je problemen blijft ondervinden met je telefoon, kun je proberen een Fabrieksgegevens herstellen uit te voeren. Fabrieksgegevens herstellen herstelt je telefoon naar de oorspronkelijke instellingen en wist al je gegevens volledig.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.