Wazig zien; Vermagering; Moeheid; Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
Van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes weten zo'n 200.000 mensen nog niet dat ze het hebben. Diabetes geeft in het begin vaak alleen vage klachten. Vooral diabetes type 2, daar kun je jaren ongemerkt mee rondlopen.
Het onderzoek bij diabetes mellitus bestaat uit een gesprek met de arts, lichamelijk onderzoek, bloed- en urineonderzoek en onderzoek van de ogen.
Over het algemeen begint diabetes type 1 abrupt met een plotseling optreden van symptomen en klachten zoals vaak plassen, abnormale dorst, onverklaarbaar gewichtsverlies of vermoeidheid. Deze vorm van diabetes vindt zijn oorsprong in een storing van het immuunsysteem (autoimmuunziekte).
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog.
De belangrijkse onderdelen van de behandeling van diabetes zijn gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, medicijnen en insuline. Heb je diabetes type 2, dan krijg je meestal naast medicijnen ook voedings- en bewegingsadviezen. Want met een pilletje ben je er nog niet. Gezond eten en bewegen is vaak belangrijker.
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes.
Beperk het eten van calorierijke producten zoals snoep, koek, snacks en alcohol. Drink bij voorkeur (bron)water, thee, koffie. Incidenteel risdranken, vruchtensappen of siroop, dit alles zonder suiker. Maximaal 2 tot 3 glazen light of zero frisdrank, vruchtendrank of siroop.
MODY is een vorm van diabetes. Meestal begint het tussen de 10 en 25 jaar, maar soms wordt het pas later ontdekt. Bij MODY werkt de alvleesklier niet goed. Dit komt door een genetische afwijking.
Eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress, slaap voldoende en stop met roken. Hiermee kun je het risico op diabetes type 2 tot de helft verkleinen. Een gezond eetpatroon is gevarieerd. Denk daarbij aan producten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, vlees, vis of vegetarisch.
Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen. Dat gebeurt niet bij iedereen, maar mogelijk wel bij mensen die er al aanleg voor hebben.
Mogelijke complicaties van diabetes zijn schade aan o.a. voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Mensen met diabetes type 2 hebben vaker overgewicht, een verstoorde vetstofwisseling en chronische ontstekingen. Deze processen kunnen bloedvaten beschadigen en slagaderverkalking verergeren.
Patiënten met beginnende diabetes type 1 vallen vaak kilo's af, zonder minder te eten of extra te sporten.
Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel. Het probleem hierbij is, dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet direct door iedereen in verband worden gebracht met hoge bloedsuiker.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
Gehydrateerd blijven door veel water te drinken. Veel sporten. Vaker kleine porties eten. Geen maaltijden overslaan.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.
De kans om te sterven is voor mensen van 45 tot 60 jaar met diabetes type 1 ongeveer vijf keer groter dan voor mensen zonder diabetes. Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte.