Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren. Je kent het waarschijnlijk ook onder de naam niervet. In de beste frietzaken, zeker in België, bakken ze hier nog altijd de lekkerste frieten in.
Ook met het authentieke frituren in dierlijk vet, zoals Ossewit, is helemaal niets mis. Deze vetten bevatten weliswaar meer verzadigd vet dan de meeste plantaardige vetten -en oliën, maar de ongezonde transvetten blijven ook hierin ver onder de vastgestelde norm.
Het geeft een heerlijke, eigen smaak aan gefrituurde producten. Ook voor het braden van rundvlees is dit product een echte aanrader. Het is goed bestand tegen oxidatie en kleurt snel, zodat je weinig risico loopt op aanbranden. Ossewit bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare plantaardige olie.
Mag ik vast vet of plantaardig vet gebruiken in plaats van olie in mijn friteuse? Ja, dit kan. Op voorwaarde dat u het vet in een andere pan laat smelten voordat u uw toestel aanzet. Als uw bereiding klaar is, vul de kuip van uw friteuse zodat de weerstand goed ondergedompeld is om oververhitting te vermijden.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.
Enkel friteuses met een' vetsmeltstand' zijn geschikt voor het frituren met vast vet (plantaardig of dierlijk). De FRITEL Turbo SF® en FRITEL FryTastic® friteuses beschikken als enige over zo'n unieke vetsmeltfunctie om veilig te frituren met vast vet.
Ververs de olie na 5-7 maal frituren. Plantaardige oliën zijn door hun instabiliteit beperkt houdbaar.
Als je harde frituurvetten gebruikt zoals Ossewit, dan krijg je meer verzadigd vet binnen. Mogelijk kan te veel verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Wat kun je doen met ossewit? Koken met ossewit is echt leuk om te doen. Je kunt ermee bakken en braden, maar ook gebruiken voor elk hartig gerecht dat olie nodig heeft.
We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen omdat ze bij het opwarmen met elkaar kunnen reageren en de kwaliteit sneller zal verminderen. Elke olie heeft ook haar eigen baktemperatuur en levensduur.
Kies olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachide- of speciale frituurolie. Gebruik bij frituren geen extra vierge olijfolie. Wanneer deze olie tot 180 graden verhit wordt, kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Het soort frituurvet heeft echter geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren. Je kent het waarschijnlijk ook onder de naam niervet. In de beste frietzaken, zeker in België, bakken ze hier nog altijd de lekkerste frieten in.
Ossewit is een jaar houdbaar en wordt gebruikt om heerlijk vlees in te bakken. Dit mooie zuivere natuurproduct wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van de runderbotten van onze grasgevoerde runderen. Gebruik het ossewit om de heerlijkste frites in te bakken of het lekkerste vlees.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Olie is beter voor je gezondheid omdat het plantaardig is en bevat onverzadigde vetten.
Oorsprong. Rundvet wordt ook wel talg genoemd, of ossewit wanneer het gezuiverd is. Het wordt verkregen van het rund (Bos primigenius taurus), de gedomesticeerde afstammeling van de sinds de middeleeuwen uitgestorven oeros (Bos primigenius).
Ossewit - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Voor het frituren kan je het beste kiezen voor frituurvet of een plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Deze oliën kunnen de hoge temperaturen prima aan.