Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Waar kun je deze spin tegen komen? Valse wolfspinnen die in huis leven verstoppen zich graag op warme, donkere en nauwe plekjes waar ook insecten komen. Denk aan kieren in muren, hoeken van het plafond, ventilatieopeningen en achter spullen of meubilair. Ook vochtproblemen en lekkages kunnen een oorzaak zijn.
Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken. Het is ook mogelijk om dit mengsel in een plantenspuit te doen.
Wolfspin herkennen
Meestal zijn ze lichtgrijs tot donkerbruin van kleur en ze zijn vaak getekend en hebben dan vlekjes of strepen. De lengte van het lichaam is tussen de 0,4 en de 4 cm. Er bestaan verschillende soorten Wolfspinnen en een aantal soorten leven in holtes om zo de prooien op te wachten.
Toch is de kans groot dat we het beest vaker gaan zien. De valse wolfspin duikt namelijk steeds vaker op in Nederland, zo meldt het AD. Van september 2021 tot september 2022 werden er ruim 500 exemplaren van de giftige spin waargenomen.
De valse wolfspin zal niet zomaar aanvallen; ze is assertief wanneer ze zich bedreigd voelt en kan bijten om zichzelf te verdedigen. Vrijwel alle spinnen zijn giftig; dat is hoe ze hun prooi vangen. Spinnen die hier voorkomen zijn echter niet giftig voor de mens, dus ook de valse wolfspin niet.
De valse wolfspin komt steeds vaker voor in Nederland. Omdat het hier steeds warmer wordt, is het hier goed toeven voor de dieren. De valse wolfspin is groot en ziet er soms eng uit, maar het dier is niet echt gevaarlijk.
Als de spin geen weg naar buiten vindt, kan hij makkelijk weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten.
In Zuid-Europa vooral in bosgebieden, onder stenen of schors, bij ons vrijwel uitsluitend in of rondom huizen. Leefwijze: De Valse Wolfspin is een nachtelijke jager, die zich overdag verscholen houdt onder stenen of boombast.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
De geur van bepaalde etherische oliën kunnen spinnen op afstand houden, bijvoorbeeld de geur van pepermuntolie. U mengt de olie met wat afwasmiddel en water en u spuit het met een verstuiver op plekken waar veel spinnen voorkomen, bijvoorbeeld in hoekjes of kiertjes. Liever geen olie? Dan kunt u ook wierook branden.
Vijanden van de spin
Allerlei insecteneters vormen een gevaar voor de spin. Al is de spin geen insect, voor een reptiel, amfibie of vogel maakt dit niet uit. Naast dieren die spinnen opeten als voeding, zijn er ook spinnendoders, familie van de sluipwespen.
Web: wolfspinnen maken geen web, maar zijn actieve jagers die hun poten en kaken gebruiken om de prooi te vangen. Zoals de naam suggereert, jaagt deze soort voornamelijk 's nachts. Habitat: onder stenen, strooisel, mos in vochtige gebieden.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Hoe ziet een beet van een spin eruit? Op de plaats van de beet kan roodheid en zwelling van de huid optreden en kan de huid warm aanvoelen. Soms kan de huid op de plaats van de beet gaan zweren of kan er een roodpaarse blaar ontstaan. Andere veelvoorkomende verschijnselen na een spinnenbeet zijn: uitslag, jeuk.
Het diertje is daarmee wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin en kan door de huid van mensen bijten. Echt vals is hij niet. In de regel bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek en de gevolgen zijn hetzelfde.
Goed schoon houden
Je voorkomt dus dat je spinnen en spinnenwebben moet verwijderen als je ook geen prooi-insecten in huis laat. Insecten kun je tegenhouden met goed ventileren, door horren voor ramen te plaatsen, geen fruit op de schaal te laten rotten en regelmatig je vuilnisbakken te legen.
De simpelste oplossing: hou ramen en deuren gesloten. "In het najaar staan er nog best wat ramen open en de verwarming staat al wel aan, dus daar komen spinnen graag op af", zegt Koomen. Zorg ook dat je alle kieren in kozijnen goed dicht als je echt niet wil dat ze naar binnen komen.
Steek dus gezellig een citroenkaarsje aan of leg citroenschillen neer op plekken waar spinnen steeds opduiken. Je zal zien dat ze deze plek voortaan vermijden. De geur van noten zoals walnoten kan spinnen buiten houden. De geur van veel noten is namelijk ondraaglijk voor de insectjes.
Rommel, stapels papier, oude kleren… het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.
Verspreiding en leefgebied. Deze familie komt wereldwijd voor, zelfs in het noordpoolgebied, meestal op de grond in de strooisellaag. In de Benelux is de gewone wolfspin een algemeen voorkomende soort.