Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur.
Bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur hebben een gele kentekenplaat. Snorfietsen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur hebben een blauwe kentekenplaat.
Een blauw kenteken is voor een brommer met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Dit zijn bijvoorbeeld een snorfiets of snorscooter. Als uw brommer een blauwe kentekenplaat heeft, is het dragen van een helm niet verplicht. U kunt er uiteraard voor kiezen om toch een helm te dragen voor extra veiligheid.
Voor de keuring door de RDW gelden vaste kosten. Deze bedragen op het moment van schrijven 108 euro, inclusief het opsturen van een nieuw kentekenbewijs. Daarna moet je een gele kentekenplaat bestellen. De kosten daarvoor liggen tussen de 25 en 45 euro.
Technische eisen aan bromfiets
de maximum constructiesnelheid is 45 kilometer per uur; het maximale motorvermogen is 4 kW; de bromfiets heeft een geel bromfietskenteken; het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.
Als op een rollertestbank blijkt dat de brom-/snorfiets is opgevoerd (ook al is het maar enkele kilometers), dan krijg je een boete. Bij een overschrijding van 30 kilometer per uur wordt het rijbewijs ingevorderd.
Bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur hebben een gele kentekenplaat. Snorfietsen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur hebben een blauwe kentekenplaat.
Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op snorfietsen een helm te dragen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.
Je kunt dus jouw snorfiets/snorscooter om laten keuren van een blauw kenteken naar een geel kenteken. Dit kan vanaf 1 januari 2023 bij een RDW-erkenninghouder (zoals Jos Dijkman).
Het aanvragen van een blauw kentekenplaat kan via de RDW en via de FEHAC worden gedaan. Wij raden u wel aan om eerst te informeren bij de RDW of uw oldtimer ook écht in aanmerking komt voor een blauw kentekenplaat voordat u deze procedure opstart. De kosten voor dit proces bedragen ongeveer €40,00.
Een lichtblauw kenteken is een vorm van identificatie van taxi's. In Nederland zijn taxi's namelijk verplicht om met lichtblauwe kentekenplaten te rijden. Daarnaast zal een taxi in veel gevallen herkenbaar zijn aan het bordje op het dak.
Hoe snel gaat geel kenteken? Op een brommer met een geel kenteken mag u 45 kilometer per uur rijden.
Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan, dit kost € 34,50. Je ontvangt dan binnen drie tot vier werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode.
45km, Bromfiets, met helm rijden, gele kentekenplaat
Een aantal jaren terug was dit circa 80%, maar de 25km scooter die zonder een helm gereden mag worden is op dit moment meer in trek. 45km betekent dat de scooter is uitgerust met een gele kentekenplaat.
Een brommer (bromfiets) of bromscooter mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. De brommer herken je aan een geel kentekenplaat.
Hoe hard mag een 45 scooter op de rollenbank? Bij welke snelheid een WOK status – Een snorscooter mag niet harder kunnen dan 25 km/u. Aangezien er een afwijking mag zijn in de constructiesnelheid is er een marge van 4 km/u. De snorscooter mag dus 29 km/u rijden op de rollerbank.
De laatste dagen voor het rijden zonder de verplichte helm op de snorfiets gaan in. Vanaf 1 januari is het dragen van een helm verplicht voor tweewielers met een blauw kenteken. De politie handhaaft op het niet dragen van de helm.
Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets. Door een helm te dragen vermindert u de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Alle snorfietsers en hun passagiers moeten een helm dragen. Er zijn geen uitzonderingen op de helmplicht mogelijk.
Blijf op je snorfiets ook weg van 'gewone' fietshelmen. Deze laatste categorie, ook al gaat het om goedgekeurde exemplaren, is niet toegestaan op een snorfiets. Sinds 1 jan. helm opsnorfiets verplicht!
Sinds 1 januari 2023 ben je verplicht om een goedgekeurde brommer helm te dragen als je op een bromfiets met blauw kenteken rijdt. Ook voor passagiers is de toegestane helm verplicht.
25km, Snorfiets, rijden zonder helm, blauwe kentekenplaat
25km scooter of snorfiets of snorscooter, het zijn twee namen voor hetzelfde voertuig.
Een scooter met blauw kenteken is begrensd op een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit type scooter wordt ook wel snorscooter genoemd.
Een geel kenteken aanvragen doet u via de RDW. Om een geel kenteken te krijgen moet u wel eerst uw brommer laten keuren. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook wordt de technische staat van de brommer gecontroleerd.